Polnozrnati borovničevi žepki
Print Friendly, PDF & Email

Polnozrnati borovničevi žepki so odličen prigrizek za vsak dan. Zelo priročne so tudi kot malica v službi ali v šoli. Z njimi bomo brez slabe vesti razveselili otroke … in sebe. Borovnice lahko po želji zamenjamo z jagodami, malinami ipd.

polnozrnati-borovnicevi-zepki-7

Polnozrnati borovničevi žepki – pripomočki:

  • 2 plastični posodi
  • lonček
  • žlica, žlička, nož
  • metlica
  • pekač
  • peki papir
  • palični mešalnik ali blender
  • kuhinjska tehtnica

Polnozrnati borovničevi žepki – sestavine: polnozrnati-borovnicevi-zepki

  • 120 ml kokosovega olja
  • 120 ml javorjevega sirupa
  • 1 jajce
  • 220 g polnozrnate moke
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • vaniljin sladkor
  • pol pecilnega praška
  • 100 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 1 čajna žlička koruznega škroba
  • 1 žlica vode

Polnozrnati borovničevi žepki – postopek:

Najprej pripravimo testo. V večji posodi z metlico zmešamo kokosovo olje, javorjev sirup in jajce.

polnozrnati-borovnicevi-zepki-1

V drugi posodi zmešamo moko, kosmiče, vaniljin sladkor in pecilni prašek. Suhe sestavine z metlico vmešamo v mešanico z jajcem. Maso damo za 1 uro v hladilnik (sprva se nam masa ne bo zdela nič kaj kompaktna, vendar bo po eni uri v hladilniku že primerna za gnetenje).

polnozrnati-borovnicevi-zepki-2

Ko je testo ohlajeno, ga lahko z lahkoto pregnetemo.
Ko je testo ohlajeno, ga lahko z lahkoto pregnetemo.

Medtem borovnice in dve žlici sladkorja malo pokuhamo na zmernem ognju. Damo jih v blender ali jih zmešamo s paličnim mešalnikom. Damo jih nazaj v lonček, dodamo žlico vode in žličko koruznega škroba in jih še kakšnih 5 minut kuhamo na zmernem ognju. Pustimo, da se malo ohladijo.

polnozrnati-borovnicevi-zepki-4

Ko je testo ohlajeno, najprej segrejemo pečico na 200°C. Nato testo pregnetemo, pomokamo delovno površino, testo razvaljamo na približno 3 mm in iz njega izrežemo pravokotnike (približno 4 cm x 8 cm oz. po želji). Na testo damo 1 do 2 čajni žlički borovničeve omake in testo zavihamo v žepek. S pomočjo noža in prstov žepek zapremo (neravne robove lahko obrežemo).

polnozrnati-borovnicevi-zepki-5

Žepke polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Ko porabimo testo oz. ko je pekač poln, damo žepke v pečico. Pečemo jih na 200°C približno 17 do 20 minut.

polnozrnati-borovnicevi-zepki-7

Počakamo, da se žepki ohladijo in jih nato postrežemo. Žepke lahko v zaprti posodi shranjujemo približno teden dni.

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor