Jabolčna krostata
Jabolčna krostata je enostavna sladica in hkrati slastna ter osvežilna. Priprava jabolčne krostate je tako preprosta, da je primerna za vsakega pekarskega začetnika. Okus rahlega biskvita popestri sočnost jabolk, vse skupaj pa cimet odišavi s čudovito aromo. Ko boste spekli jabolčno krostato, boste navdušeni nad njenim okusom.
Jabolčna krostata – pripomočki:
- mešalnik
- deska za rezanje
- nož
- pekač za torto premera 23 cm
- pečica (klasična)
- majhna čajna žlička
Jabolčna krostata – sestavine:
- 5 debelejših jabolk – 800 g (očiščenih)
- 4 jajca
- 200 g kristalnega sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja (13 g)
- 200 g bele mehke moke
- 1/2 zavojčka pecilnega praška (7 g)
- 1 žlička cimeta
Jabolčna krostata – postopek
Najprej zmešamo jajca in sladkor ter vaniljev sladkor. Ko je masa penasta, postopoma vmešamo moko skupaj s pecilnim praškom.
Jabolka olupimo, očistimo in narežemo na kocke.
V nasekljana jabolka vmešamo cimet (in po želji še sladkor po svojem okusu). Tako pripravljena jabolka stresemo v pekač ter prelijemo z biskvitno maso.
Pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180° C in pri tej temperaturi pečemo 50 do 55 minut. Ko je pecivo pečeno, ga pustimo približno 10 minut v pekaču, da se malo “umiri”.
Rahlo ohlajeno krostato obrnemo na krožnik tako, da so jabolka na vrhu. Najlažje vam bo, če boste na pekač položili servirni krožnik (obrnjen narobe) in vse skupaj samo obrnili, ‘prekucnili’, na glavo na servirni krožnik.
Jabolčno krostato lahko po vrhu posujemo še z mletim sladkorjem in cimetom ter postrežemo.
Prijetno sladkanje!