Nataša Bešter – brancin z zeliščno polento
Print Friendly, PDF & Email

Nataša Bešter je že mnogo let znan obraz televizijskih zaslonov. Mnogi jo poznajo kot voditeljico oddaje Štiri tačke, ki ji je, ljubiteljici živali, seveda pisana na kožo. Morda pa se Nataše celo spominjate iz  leta 1989, ko je začela s svojimi televizijskimi in tudi radijskimi koraki. Vodila je namreč oddajo 3×3 na TV Slovenija in s prispevki sodelovala pri zelo odmevni nedeljski oddaji Zdravo.

Od leta 1995 pa je predana oddaji Štiri tačke, ki jo ustvarja skupaj z možem Dinom in hčerko Ano.
Beštrovi so veliki ljubitelji živali in tako so bili in so še vedno del oddaje tudi njihovi kužki, prva je bila kokeršpanjelka Yuki, kasneje najbolj znana bernka Tisa in nato Bajka, sedaj pa si, kot Nataša rada reče, svoj kruh služita skoraj 14 letna psička yorkica Zoya in 8 mesečna bernka Hana (na fotografiji). Nataša in Dino sta tako skupaj ustvarila že več kot 500 različnih oddaj.

A ne le živali, tudi narava in skrb za zdravje jima nista tuja in tako od leta 2010 ustvarjata tudi oddajo Za zdravje, ki je polna koristnih nasvetov in informacij.

Sta ljubitelja narave in sprehodov v naravi. Najraje odkrivata skrite kotičke po Sloveniji in pri tem ju seveda spremljata njuni štirinožni prijateljici.

Sta prava gurmana, ki pa jima ni vseeno, kaj dasta v usta. Zato imata doma tudi velik vrt in si tako pridelata praktično vse, kar potrebujeta. In ker sta ljubitelja zelenjavnih jedi, jima samooskrba še toliko več pomeni. Tako Nataša in Dino že več kot 40 let pridelujta ekološko zelenjavo, sadje in zelišča.

Nataša nam je, ko smo jo poprosili za njen najljubši recept, zapisala takole: ”Pri nas doma se veliko kuha – včasih se z možem smejiva, da sva ves čas v kuhinji :). Ker veliko delava doma, si to lahko privoščiva in sem res velik zagovornik doma pripravljene hrane! Sama tudi pečeva kruh, pripravljava vodni kefir in seveda vsako leto poskrbiva z domačo ozimnico :).”

Nataša Bešter nam je poslala recept za kosilo s solato in sladico in vse skupaj poimenovala kar: ”Brancin, polenta z zelišči, popečena zelenjava in velika skleda solate. Za sladico pa puding ala Nataša Bešter.”

Ko sem videla, kakšen recept imam pred seboj, sem bila navdušena – brancin z zeliščno polento, popečeno zelenjavo in skledo mešane solate, torej cela paleta barv in okusov.

Tako sem po Natašinem receptu pripravila kosilo, ko sta na obisk prišla starša. Vsi smo se najedli in všeč so nam bile nove kombinacije okusov, najbolj pa me je presenetilo, da so bili moji gostje navdušeni tudi nad sladico, saj imajo nekateri raje poznane okuse. 🙂

Za brancina s popečeno zelenjavo po receptu Nataše Bešter boste potrebovali

Za 4 osebe:

  • 4 brancine
  • 3 kose korenje
  • pest češnjevca
  • 1/2 manjše hokaido buče
  • 1 bučko
  • 1/2 koromača
  • pest oliv kalamata
  • 3 žlice kaper
  • 10 strokov česna
  • 1 žlico soli
  • ščep popra
  • velik šop svežega peteršilja
  • 0,5 dl olivnega olja
  • ščep žajblja
  • ščep rožmarina
  • 1 dl belega vina
  • 1/2 limone

Potrebovali pa boste še:

  • velik pekač (moj je velikosti 30 x 40 cm)
  • papir za peko (če pekač ni teflonast)
  • desko
  • nož
  • žlico
  • terilnik (ali pa zelišča stremo kar s prsti)
  • skodelico
  • stirač za česen

Nataša brancina s popečeno zelenjavo pripravi takole

Brancina z zeliščno polento pripravimo tako, da najprej očistimo brancine in jih speremo pod tekočo vodo, potem jih s papirnatimi brisačkami dobro osušimo. Položimo jih na velik pekač (obložen s papirjem za peko) in na vsakega zlijemo žlico olivnega olja. Ribe še nasolimo in popopramo, v trebušni del pa jim damo po 2 žlici sesekljanega peteršilja. V terilniku ali med prsti stremo suh žajbelj in rožmarin in zelišči posujemo po ribah. Pekač damo v pečico, ogreto na 180 °C. Po 10 minutah ribam dodamo olive kalamata in kapre.

Potem si pripravimo še zelenjavo (korenje, bučko, bučo hokaido, koromač, češnjevce), ki jo primerno operemo, olupimo, narežemo. Bučke in bučo hokaido sem dodala približno na sredini peke, pol ure po začetku. Dodamo tudi 8 strokov česna, ki jih ne lupimo, ampak pustimo, da se zmehčajo in jih potem enostavno posrkamo iz lupine.

Vse skupaj pečemo približno 1 uro, odvisno je sicer od pečice. Visoko temperaturo po začetku peke znižamo in malo pred koncem dolijemo 1 dl belega vina. Brancini bodo lepo pečeni, zelenjava pa bo zmehčana, a še vedno čvrsta.

K ribam postrežemo še tržaško omako, zato v skledico nalijemo preostanek olivnega olja, 2 strta stroka česna in preostanek sesekljanega peteršilja. Medtem ko se ribe z zelenjavo pečejo, pripravimo še polento z zelišči. Polovico limone razrežemo na 4 krhlje in jih postrežemo k pečenemu brancinu.

Za polento z zelišči po receptu Nataše Bešter boste potrebovali

Za 4 osebe:

  • 150 g ekološke polente
  • sol
  • 1 žlico masla
  • posušena zelišča (bazilika, origano, timijan, sivka, rožmarin …)

Potrebovali pa boste še:

  • pekač za mafine
  • posodo za kuhanje
  • metlico za mešanje
  • kuhinjski čopič

Nataša polento z zelišči pripravi takole

Polento z zelišči pripravimo tako, da najprej skuhamo polento. Odmerimo je 150 g in jo stresemo v skledico ali kozarec. Potem odmerimo dvakrat toliko vode in jo nalijemo v posodo, v kateri bomo polento skuhali. Ko zavre, polento vsujemo v posodo, posolimo in mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Polento kuhamo na nižji temperaturi toliko časa, da je lepo kremasta in zrnca ne hrustajo pod zobmi, če jo poskusimo. Medtem pripravimo pekač, kamor bomo vlili polento, da bomo dobili luštne mafinčke. S stopljenim maslom premažemo vdolbine v pekaču za mafine, pri čemer si pomagamo s kuhinjskim čopičem. Na dno vsujemo posušena zelišča, ki jih prej stremo s prsti, da spustijo več arome.

Ko je polenta kuhana, jo nadevamo v pekač in pustimo, da se ohladi in strdi, nato pa jo previdno vzamemo ven in postrežemo na servirni krožnik. Obrnemo jo tako, da so zelišča na vrhu lepo vidna.

Brancin z zeliščno polento kar kliče še po solati, zato pripravimo tudi to.

Za mešano solato po receptu Nataše Bešter boste potrebovali

Za 4 osebe:

  • 1 glavo solate (Nataša najpogosteje uporabi, kar ima na vrtu: endivijo, motovilec, radič …)
  • pest stročnic
  • 2 paradižnika
  • 1/2 avokada
  • olivno olje
  • sol
  • 2 stroka česna
  • domač jabolčni kis

Potrebovali pa boste še:

  • skledo
  • desko
  • nož

Nataša mešano solato pripravi takole

Solato po Natašinem receptu pripravimo tako, da očistimo in natrgamo izbrano solato in jo damo v skledo. Paradižnika narežemo na koščke, enako olupljen avokado. Solati dodamo še pest poljubnih stročnic, recimo čičeriko. Solato solimo, dodamo sesekljan česen, kis in olje in vse premešamo. Svetujem, da paradižnik in avokado dodamo proti koncu mešanja, da ohranita obliko.

Nataša Bešter nekoliko kasneje po kosilu postreže tudi sladico, ki je tako pravzaprav že popoldanska malica.

Za puding a la Nataša Bešter boste potrebovali

Za 4 osebe:

  • 2 banani
  • 2 pesti malin (lahko zmrznjenih)
  • 1 avokado
  • 4 žlice chia semen
  • 2 žlici presnega kakava
  • 4 žlice stepene sladke smetane
  • 4 žlice domače borovničeve marmelade

Potrebovali pa boste še:

  • 4 kozarce
  • 1 skodelico
  • posodo, v kateri boste zmešali puding
  • palični mešalnik

Puding a la Nataša Bešter pripravimo takole

Za puding a la Nataša Bešter najprej v vodo namočimo chia semena, ki jih damo v skodelico. Pustimo stati nekaj ur.

Banani, maline in avokado damo v posodo in jih s paličnim mešalnikom zmešamo do gladke mase.

Dodamo še presni kakav in chia semena. Če je vse skupaj pregosto, lahko dolijemo malo vode, Nataša Bešter pa uporabi vodni kefir, ki ga ima vedno na zalogi.

Puding nadevamo v 4 kozarce in vsakemu dodamo žlico stepene sladke smetane in žlico domače borovničeve marmelade. Za okrasitev sem uporabila rezino avokada, Nataša pa priporoča listek mete.

Naj vam brancin z zeliščno polento dobro uspe, navdušite goste in dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor