Damjan Murko – Široki rezanci z morskimi sadeži in panakota
Print Friendly, PDF & Email

Štajerski slavček, mojster samopromocije, avtor drznih koledarjev, eden in edini – Damjan Murko. Če je v Sloveniji sploh kdo, ki ga še ne pozna, ga bo zagotovo spoznal v letošnji jeseni, saj je samozavestni Štajerc napovedal kandidaturo za predsednika Republike Slovenije.

Pevsko kariero je začel v letu 2000 in doslej je izdal že 3 albume. Razveseljeval in nasmejal nas je s pesmijo “Srečen, ker sem moški” in z istim naslovom je bila kasneje izdana tudi njegova biografija.

Kljub njegovi vsestranskosti in polnim rokam dela, se je prijazno odzval našemu vabilu, da skupaj z nami deli njegov najljubši recept. In ker Damjan Murko rad preseneča, je tudi nas presenetil in nam poslal kar dva recepta. Skuhali smo po njegovih napotkih in si na koncu obliznili prste. Potencialni bodoči “Mr. President”, zares odličen izbor jedilnika.

Fotografija Damjana Murka: Tibor Golob

Za široke rezance z morskimi sadeži po receptu Damjana Murka potrebujete:

  • široke rezance
  • sol
  • 1 čebulo
  • 1-2 stroka česna
  • pelate
  • morske sadeže
  • 1 rumenjak
  • 1 lonček kisle smetane
  • ščepec bazilike (po želji)

Potrebovali boste še:

  • večjo globoko ponev
  • kuhalnico
  • nož
  • desko za rezanje
  • skodelico
  • vilico

Damjan Murko široke rezance z morskimi sadeži pripravi takole:

Na olju prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo česen in pražimo, da lepo zadiši.

Nato dodamo pelate in jih na kar močnem ognju prepražimo, da razpadejo.

Medtem ko se omaka kuha, posebej skuhamo testenine po navodilih z embalaže.

Dodamo morske sadeže, prepražimo ter malo podušimo – lahko dodamo tudi sok od pelatov. Omaka ne sme biti preredka in je ne sme biti preveč.

Posebej v posodici zmešamo rumenjak z lončkom kisle smetane, da se sestavini med seboj lepo povežeta.

Odcejene testenine stresemo v posodo z omako. Dobro premešamo, da se rezanci povežejo z omako. Dodamo še kislo smetano z rumenjakom, temeljito premešamo in pustimo nekaj časa na majhnem ognju (vmes po potrebi mešamo), da se omaka s smetano zgosti.

Po želji lahko dodamo ščepec posušene bazilike ali kakšno vejico sveže bazilike za dekoracijo.

Za panakoto po receptu Damjana Murka potrebujete:

Panakota:

  • 0,5 l sladke smetane
  • 3 listi želatine
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor

Omaka oz. preliv za panakoto:

  • 1/2 kg češenj (uporabimo lahko tudi višnje)
  • 1/2 dl višnjevega likerja (ali soka, če delamo za otroke)
  • 2 žlici sladkorja

Potrebovali pa boste še:

  • kozico
  • žlico
  • kozarčke ali modelčke

Damjan Murko panakoto pripravi takole:

Za panakoto najprej zavremo smetano s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter umaknemo z ognja.

Postopoma dodajamo 3 lističe želatine in mešamo, da se stopijo.

Panakoto nalijemo v kozarčke ali razporedimo v manjše modelčke, lahko pa jo vlijemo v pekač v debelini 2 – 3 cm. Pustimo jo v hladilniku vsaj štiri ure, najbolje kar čez noč. Če se odločimo, da panakoto vlijemo v pekač, jo nato po želji oblikujemo v okrogle ali kvadratne kose in jih prelijemo s sadno omako.

Sadno omako pripravimo tako, da v ponvi stopimo 2 žlici sladkorja in mu dodamo oprane češnje. Namesto češenj lahko uporabimo tudi višnje (višnjev kompot).

Sadje zalijemo z 1/2 dl višnjevega likerja in kuhamo, da se sladkor popolnoma stopi. Če panakoto pripravljamo za otroke, uporabimo namesto likerja kar višnjev sok.

Panakoto s sadnim prelivom poljubno serviramo. Pomagamo si lahko z nasveti za serviranje panakot.


Dober tek!

Če ste tudi vi ljubitelji panakot (tako kot Damjan Murko), poskusite tudi čokoladno panakoto, osvežilno jogurtovo panakoto ali panakoto kokosove sanje.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.9]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor