Ditka – Preprosta “pred-koncertna”omleta
Print Friendly, PDF & Email

Danes bomo skupaj z Ditko pripravili njen najljubši obrok, ki ga je poimenovala kar preprosta pred-koncertna omleta.
Le 10 minut boste potrebovali za pripravo te omlete, ki pa je, kljub hitri in preprosti pripravi, okusna in hranljiva jed, ki nam bo dala energijo in nam ne bo povzročila občutka težkega želodca in utrujenosti.

Ditka

Samosvoj avtorski pristop, drugačnost, nežna glasba, ki opeva dvojino, bližino in veliko občutkov lepega, opiše delovanje kantavtorice in skladateljice Ditke.

Mlada glasbenica je zmagala na največjem mednarodnem festivalu za kantavtorje v Bolgariji, njena skladba Silence je bila uvrščena v polfinale ameriškega tekmovanja Unsigned Only, pesem Dreamer pa v finale skladateljstega tekomovanja v Angliji. Sodelovala je tudi z Britanskim producentom Stuartom Eppsom (Elton John, Led Zeppelin, Oaais, …) in pod njegovo založbo, ”Epp Records” lani izdala svojo avtorsko skladbo Cold Heart.

Ditka je v sodelovanju s pesnikom in pisateljem Ferijem Lainščkom ter svojim očetom Gorazdom Čepinom, skladateljem in pianistom med leti 2013 in 2019 izdala tri albume z uglasbeno poezijo, katerih rdeča nit je ljubezen in beseda »ne« v naslovih (Ne bodi kot drugi, Ne spreminjaj me, Ne bodi, kar nisi), ki na simbolni ravni predstavlja nežno mero uporništva za ustvarjanje svoje in drugačne zgodbe z umikom od trenutnih glasbenih trendov.

Med nama je angel je naslov njenega 4. albuma z uglasbeno poezijo, ki je izšel to poletje. Album s svojim pomenljivim naslovom na eni strani nadaljuje dobro poznano vez s pesnikom Ferijem Lainščkom, na drugi strani pa v svoj svet povabi še poezijo drugih priznanih slovenskih pesnikov. Na albumu tako prevladuje ljubezenska lirika Ferija Lainščka, pridružile pa se ji bodo ljubezenski poeziji Cirila Zlobca in Kajetana Koviča, vprašanje o obstoju Janeza Menarta ter aktualni, nekoliko družbenokritični temi v poeziji Srečka Kosovela in Karla Destovnika Kajuha. Bogati aranžmaji so delo Gorazda Čepina, lepe in spevne melodije izpod prstov Ditke pa na visok in čustven nivo dvignejo tudi nekoliko zahtevnejše tematike naših največjih poetov. Naj omenimo še, da bodo srečneži, ki so si že zagotovili karte, lahko prisluhnili spevnim melodijam Ditkine glasbe na koncertu v Narodni in univerzitetni knjižnici Ljubljana, ki je že razprodan.

Zdaj pa vam predlagamo, da si zavrtite vašo Ditkino najljubšo pesem, zavihtite ponev in kuhalnico, pripravite sestavine za omleto in ….  se ob nežnih melodijah predate še kulinaričnim užitkom s preprosto omleto po Ditkinem receptu, o katerem je povedala:

Ideja za to jed se je rodila, ko sem ugotovila, kako pomembno je, kaj jem na dan, ko imam koncert. Hrana, ki jo na ta dan zaužijem zelo vpliva na mojo sposobnost petja. Pomembno je torej, da pojem nekaj, kar mi ne obleži v želodcu, me ne utrudi, ampak mi da energijo za obveznosti, ki so pred mano. Nekaj, kar nahrani moje možgane in hormone, da je fokus na koncertu tam, kjer mora biti. Nekaj hranljivega, a hkrati hitro pripravljenega, saj na dneve koncertov nimam veliko časa za kuhanje. Ob eksperimentiranju z različnimi sestavinami, sem našla takšne, ki mi vedno dajo prav to, kar potrebujem. Skromna, preprosta, a vseeno bogata in hranljiva jed, ki je pripravljena v desetih minutah.

Za preprosto omleto po Ditkinem receptu potrebujete:

Za 1 osebo:

  • 2 sveži jajci (BIO in proste reje; če so jajca zelo majhna, jih uporabimo več)
  • 3 – 5 mini češnjevih paradižnikov
  • Feta sir (manjši košček)
  • bazilika (sveža, 2-3 liste ali domača sušena)
  • sveže mlet črni poper
  • kvalitetna sol (Ditka uporablja bio Himalajsko fino mleto)
  • 100% hladno stiskano olivno olje

Ditka preprosto omleto pripravi takole

Umijemo liste bazilike, jih osušimo in narežemo na želeno velikost. Paradižnike narežemo na četrtine. Feto narežemo na manjše koščke. Paradižnik, feto in baziliko damo v posodico, dodamo sveže mlet črni poper in olivno olje.

Preprosta "pred-koncertna" omleta

V drugi skodelici razžvrkljamo 2 jajci in dodamo malo soli.

Preprosta "pred-koncertna" omleta

Ponev segrejemo in dodamo kapljico oljčnega olja. V segreto ponev vlijemo razžvrkljani jajci tako, da pokrijeta celotno ponev. Pečemo na srednje visoki temperaturi. Ko se spodnji del omlete zapeče, jo previdno obrnemo in popečemo še na drugi strani.

Preprosta "pred-koncertna"omleta

Na eno stran omlete dodamo pripravljeno mešanico iz paradižnika, fete, bazilike, popra in olivnega olja. Z drugo stranjo prepognemo omleto.
Pustimo še cca 3 minute, da se dodana mešanica nekoliko segreje in spodnji del omlete hrustljavo zapeče.


Preprosta "pred-koncertna" omleta

Previdno preložimo na krožnik. Če imamo zares dobro oljčno olje,  ga lahko dodamo nekaj kapljic povrhu. Po želji lahko potresemo še malo soli.

Pa dober tek!

Preprosta "pred-koncertna" omleta

To je zelo preprosta različica omlete, ki pa jo lahko po vašem okusu obogatite s poljubnimi začimbami (npr. timijan, rožmarin, žajbelj,…), zelenjavo (npr. čebula, paprika, gobice, šparglji…), olivami, kaprami, poljubnim sirom, avokadom itd.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor