Skutni vaflji iz polnozrnate pirine moke
Print Friendly, PDF & Email

Skutni vaflji iz polnozrnate pirine moke so z eno besedo fantastični! So hitro in enostavno pripravljeni, v notranjosti sočni z nežnim okusom skute in značilnim, malenkost grenkim okusom polnozrnate pirine moke. Skupaj z vašim najljubšim namazom ali pa obloženi s svežim sadjem ali preliti s toplim prelivom iz jagodičevja bodo teknili tako za zajtrk kot za večerjo. Jaz sem jih tokrat obložila z meni najljubšo kombinacijo – rezinami banane in posula z nastrgano čokolado. Mmmmm …

Nimate pekača za vaflje? Nič hudega, spečete jih lahko tudi v obliki mini palačink kar na štedilniku, v ponvi.

Pripomočki za pripravo skutnih vafljev iz pirine moke

  • skleda
  • električni mešalnik
  • pekač za vaflje (še ga nimate lahko tudi ponev)
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • kozica
  • štedilnik

Sestavine za skutne vaflje iz pirine moke

Za 3-4 osebe:

  • 250 g skute
  • 2 jajci
  • 100 g masla
  • 250 ml mleka
  • 100 g kisle smetane
  • 250 g polnozrnate pirine moke
  • ščepec soli
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja

Priprava skutnih vafljev iz pirine moke

Najprej odmerimo maslo in ga damo v kozico ter ga na štedilniku stopimo. Moko odmerimo in ji primešamo pecilni prašek. Pripravimo si tudi ostale sestavine, da bodo pri roki.

V skledo damo stopljeno maslo, ščepec soli, jajce in vaniljev sladkor. Vse sestavine dobro penasto vmešamo (miksamo cca. 1 minuto).

Nato dodamo mleko, skuto in kislo smetano in jih na hitro vmešamo v maso.

Sedaj med stalnim mešanjem, postopoma, žlico po žlico dodajamo polnozrnato pirino moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Moko dobro vmešamo, da v masi ni grudic. Masa je pripravljena in že lahko vklopimo pekač za vaflje in počakamo, da se segreje (upoštevajte navodila proizvajalca vašega pekača).

Ko je pekač segret, s pomočjo žlice nanj nadevamo maso za skutne vaflje. Mazanje pekača z maščobo ni potrebno, saj masa vsebuje dovolj masla. Koliko mase potrebujete za 1 vafelj, je seveda odvisno od velikosti vašega pekača, tako da pri tem upoštevajte navodila in vaše predhodne izkušnje (jaz potrebujem cca. 2-3 žlice mase).

Pekač zapremo in pustimo, da se vaflji spečejo. Pri peki upoštevajte navodila proizvajalca pekača. Moji vaflji so se pekli cca. 5 minut.

Pečene vaflje ponudimo skupaj s svežim sadjem, najljubšim namazom ali toplo sadno omako (polivko).

Naj vam teknejo!

Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor