Skutni vaflji iz polnozrnate pirine moke
Skutni vaflji iz polnozrnate pirine moke so z eno besedo fantastični! So hitro in enostavno pripravljeni, v notranjosti sočni z nežnim okusom skute in značilnim, malenkost grenkim okusom polnozrnate pirine moke. Skupaj z vašim najljubšim namazom ali pa obloženi s svežim sadjem ali preliti s toplim prelivom iz jagodičevja bodo teknili tako za zajtrk kot za večerjo. Jaz sem jih tokrat obložila z meni najljubšo kombinacijo – rezinami banane in posula z nastrgano čokolado. Mmmmm …
Nimate pekača za vaflje? Nič hudega, spečete jih lahko tudi v obliki mini palačink kar na štedilniku, v ponvi.
Pripomočki za pripravo skutnih vafljev iz pirine moke
- skleda
- električni mešalnik
- pekač za vaflje (še ga nimate lahko tudi ponev)
- kuhinjska tehtnica
- merilnik tekočin
- kozica
- štedilnik
Sestavine za skutne vaflje iz pirine moke
Za 3-4 osebe:
- 250 g skute
- 2 jajci
- 100 g masla
- 250 ml mleka
- 100 g kisle smetane
- 250 g polnozrnate pirine moke
- ščepec soli
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
Priprava skutnih vafljev iz pirine moke
Najprej odmerimo maslo in ga damo v kozico ter ga na štedilniku stopimo. Moko odmerimo in ji primešamo pecilni prašek. Pripravimo si tudi ostale sestavine, da bodo pri roki.
V skledo damo stopljeno maslo, ščepec soli, jajca in vaniljev sladkor. Vse sestavine dobro penasto vmešamo (miksamo cca. 1 minuto).
Nato dodamo mleko, skuto in kislo smetano in jih na hitro vmešamo v maso.
Sedaj med stalnim mešanjem, postopoma, žlico po žlico dodajamo polnozrnato pirino moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Moko dobro vmešamo, da v masi ni grudic. Masa je pripravljena in že lahko vklopimo pekač za vaflje in počakamo, da se segreje (upoštevajte navodila proizvajalca vašega pekača).
Ko je pekač segret, s pomočjo žlice nanj nadevamo maso za skutne vaflje. Mazanje pekača z maščobo ni potrebno, saj masa vsebuje dovolj masla. Koliko mase potrebujete za 1 vafelj, je seveda odvisno od velikosti vašega pekača, tako da pri tem upoštevajte navodila in vaše predhodne izkušnje (jaz potrebujem cca. 2-3 žlice mase).
Pekač zapremo in pustimo, da se vaflji spečejo. Pri peki upoštevajte navodila proizvajalca pekača. Moji vaflji so se pekli cca. 5 minut.
Pečene vaflje ponudimo skupaj s svežim sadjem, najljubšim namazom ali toplo sadno omako (polivko).
Naj vam teknejo!
Poskusite tudi: