Čokoladni vaflji
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladni vaflji v kombinaciji s svežim sadjem so pravo malo razvajanje. Zelo čokoladen okus, ki se prepleta s svežino izbranega sadja (sama poleg čokoladnih vafljev najraje postrežem sveže sadje – kombinacija banane in jagode mi je še posebej všeč (mimogrede, tudi kivi se odlično obnese) in čez vse skupaj posujem malo kokosove moke (saj veste, čokolada in kokos gresta vedno skupaj). Mmmmm … popolno!
Teknejo tako za zajtrk, kot za večerjo.

Tisti, ki želite, lahko namesto svežega sadja poleg ponudite poljubno marmelado ali pa, še boljše, toplo ribezovo omako, za katero recept najdete tu. Če boste čokoladne vaflje postregli kot sladico, pa jim lahko dodate kepico vaniljevega sladoleda.

Pripomočki za pripravo čokoladnih vafljev:

  • skleda za pripravo mase
  • kuhinjska tehtnica
  • električni mešalnik
  • merilnik tekočin
  • pekač za vaflje
  • zajemalka ali žlica
  • čajna in jedilna žlica
  • kozica
  • štedilnik

Sestavine za čokoladne vaflje:

Za 8 vafljev:

  • 4 jajca
  • 230 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 50 g pravega kakava v prahu (grenak kakav)
  • 120 ml mleka
  • 240 g gladke bele moke tip 500 ali tip 400
  • 1 jedilna žlica vaniljevega ekstrakta (ali zavojček vaniljevega sladkorja)
  • ščepec soli

In še (po želji oz. okusu)/porcijo:

  • 1/2 banane
  • 2-3 jagode
  • kokosova moka

Priprava čokoladnih vafljev

V kozici najprej počasi stopimo maslo. Medtem, ko čakamo, da se maslo stopi, si pripravimo ostale sestavine; odmerimo moko, pravi kakav, sladkor in mleko, si pripravimo sol, vaniljev ekstrakt, jajca.

V skledo ubijemo 4 jajca, ki jih skupaj s soljo penasto vmešamo.

Dodamo sladkor in ponovno penasto vmešamo tako, da zmes nekoliko naraste (miksamo pri najvišji hitrosti 1-2 minuti). Nato dodamo mleko, vaniljev ekstrakt (če uporabljate vaniljev sladkor namesto ekstrakta, ga vmešajte pri prejšnjem koraku, skupaj z navadnim sladkorjem), zraven vlijemo tudi maslo, ki se je medtem že stopilo in premešamo.

Po žlicah med stalnim mešanjem pri nižji hitrosti postopoma dodajamo mešanico moke in kakava v prahu. Dobimo zmes za čokoladne vaflje, ki je dokaj gosta.

Vklopimo pekač za vaflje in počakamo, da se segreje (upoštevajte navodila proizvajalca).
Ko je pekač segret, s pomočjo zajemalke ali žlice, vanj vlijemo maso. Mazanje pekača z maščobo ni potrebno, saj masa vsebuje dovolj masla. Koliko mase potrebujete za 1 vafelj, je seveda odvisno od velikosti vašega pekača, tako da pri tem upoštevajte navodila in vaše predhodne izkušnje (jaz potrebujem cca. 3 žlice mase).
Pekač zapremo in pustimo, da se čokoladni vafelj speče. Pri peki upoštevajte navodila proizvajalca pekača. Moji vaflji so se pekli cca. 4-5 minut.

Medtem, ko se čokoladni vaflji pečejo, si pripravimo sadje, s katerim bomo obložili vaflje. Sama sem na lističe narezala oprane jagode in na kolobarje narezala olupljeno banano. Kot že omenjeno, se čokoladnimi vaflji lepo poda tudi topla ribezova omaka.  Tako da lahko medtem, ko se vaflji pečejo, pripravite tudi to omako oz. si pripravite drugo izbrano sadje ali marmelado.

Pečene vaflje s pomočjo lopatke preložimo na krožnik in jih poljubno obložimo, lahko posujemo s kokosom.

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor