Jabolčni vaflji
Print Friendly, PDF & Email

Moj 5 letnik obožuje jabolka in poje vsaj 2 jabolki na dan. Najrajši pa ima moje jabolčne vaflje. Te velikokrat narediva med vikendi, za zajtrk. Sem rabila kar nekaj časa, da sem do konca izpopolnila recept in vaflji so res božanski! Ker pa pri nas ne uživamo mlečnih izdelkov in jajc, so vaflji narejeni samo iz pirine moke in mineralne vode ter seveda naribanih jabolk. Za tisto dišečo in okusno aromo, sem dodala še cimet in vanilijo v prahu. Morate jih poizkusit!

Pripomočki za jabolčne vaflje:

  • pekač za vaflje

Sestavine za jabolčne vaflje

Za cca. 6 vafljev:

  • 120 g naribanega jabolka (eno  večje jabolko)
  • 170 g pirine moke
  • 250 ml mineralne vode
  • 3 žlice olja
  • 1 žlička koruznega škroba
  • 1 žlička vinskega kamna
  • ščepec soli
  • 1/3 žličke vanilije v prahu
  • 1/2 cimeta v prahu

In še:

  • 1 žlica olja za pekač
  • namaz po želji

Kako naredimo jabolčne vaflje

Jabolčni vaflji se zelo hitro spečejo, edino priprava vzame malo več časa, pa še to ni tako zamudno, le jabolko moramo naribati. Jabolko najprej umijemo in ga prerežemo na pol ter z nožem izdolbemo pečke. Če želite, lahko jabolko tudi olupite, jaz ga ne. Naribamo ga v posodo in mu dodamo moko, vinski kamen, sol, cimet, vaniljo ter koruzni škrob.

Postopoma dolivamo mineralno vodo, ter vse skupaj zmešamo, kar z žlico. Dodam še olivno olje ter ponovno premešamo.

Pekač za vafje namažemo z olivnim oljem ter ga vklopimo. Počakamo, da se pekač segreje, običajno se pri tem prižge zelena lučka na vaflju (sledite navodilom pekača). Takrat postopoma damo maso na pekač in jo z žlico pogladimo. Mase mora biti ravno dovolj, da se bodo vaflji lepo spekli. Pri peki vafljev je poleg dobre mase zelo pomembna tudi temperatura pekača (jaz jo imam na stopnji številka 4. je pa vsak pekač za vaflje drugačen, nekateri te nastavitve nimajo, nič hudega, samo pazite, da bo pekač dovolj segret, ko boste nanj dali maso). Ko se ponovno prižge zelena lučka, so vaflji pečeni (to traja nekaj minutk). Z leseno kuhalnico vaflje dvignem in vzamem iz pekača. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase, pekač pa pred vsako peko ponovno premažemo z olivnim oljem.

Na njih si lahko namažete različne namaze.

Dober tek!

Nekaj idej za namaze in marmelade, ki se bodo odlično podali na vaflje:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor