Žepki s špinačo in jajčkom
Žepki iz listnatega testa znajo biti zelo zanimivi, še posebno, če so brez mesa in zato nič manj okusni. Žepki s špinačo in jajčkom bodo na mizi zelo atraktivni in deležni bodo veliko pohval.
Žepki s špinačo in jajčkom – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- skleda
- ponev
- pekač
- peki papir
Žepki s špinačo in jajčkom – sestavine:
Za 3 večje žepke (toliko se jih dobi iz enega zavitka kupljenega listnatega testa)
- 1 zavitek listnatega testa
- 150 g seseklajne špinače (tehtana je sesekljana)
- 1 in pol jajce (dejansko 2)
- žlička masla
- 1 manjša mlada čebula
- 1 strok česna
- sol
- poper
- 50 g beli sir
- 2 žlici ribanega sira grana padano
- 1 žlica kisle smetane
Žepki s špinačo in jajčkom – postopek:
Malo čebulo nasekljamo in jo na maslu prepražimo. Dodamo tudi česen.
V hladilniku imam zamrznjene kocke blanširane in grobo sesekljane špinače, ki sem jo dodala v praženi čebuli in vse sestavine podušila še ene 4 minute.
Dušeno špinačo fino nasekljamo. Če so nam bolj všeč večji kosi, lahko sekljanje izpustimo.
K špinači dodamo beli sir, ki ga nadrobimo na manjše kose.
Nato dodamo še ribani sir grana padano in kislo smetano.
Vse sestavine premešamo in po potrebi še solimo in popramo.
Listnato testo 2 x razrežemo po dolžini. Zmerimo, da imamo vse enako velike. V mojem primeru je bil žepek širok 13 cm. Na spodnji rob testa obložimo s špinačno maso in na sredino položimo kuhano jajce, ki smo ga prerezali na pol. Prerezan del naj bo od spodaj.
Z zgornjim robom testa prekrijemo spodnjega in naredimo žepek, ki ga s pomočjo vilice zapremo. Vilico pomakamo v moko in stisnemo robove.
Pečemo 20 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija oz. dokler se žepki ne obarvajo zlato rjavo. Pred peko jih premažemo z mrzlo vodo in po želji posujemo s sezamom.
Uživajte!