Veganska jajca
Print Friendly, PDF & Email

Tukaj je zanimiv in seveda malo drugačen recept za veganska jajca, ki so narejena iz veganske mozzarisele. Takšna jajca so narejena res zelo hitro in bodo ob veliki noči, pa tudi ob ostalih prilikah in vsakdanjih kulinaričnih užitkih, popestrila prehrano veganov. In seveda vseh tistih, ki si želijo poizkusiti nove okuse.

Jaz sem jih naredila za mojega triletnika in zase, ker ne jeva jajčk. Sin je bil res navdušen nad njimi, tako, da je “jajček” zelo hitro pojedel.

Mozzarisela je veganska mocarela narejena iz kaljenega riža. Dobite jo v vseh bolje založenih živilskih trgovinah. Veganska jajca lahko ponudite zraven veganske francoske solate ali pirinega kruha s semeni.

Pripomočki za veganska jajca:

  • 2 (dve polovički) silikonska ali plastična modela za jajčka (velikost 87x60x29 mm)
  • tehtnica
  • prozorna folija (da bo šel jajček lažje ven)
  • vilice
  • žlička
  • posoda za mešanje

Sestavine za veganska jajca:

Za 1 jajce oz. za 2 polovici.

Za ”beljak”:

  • 100 g mozzarisele

Za ”rumenjak”:

  • 30 g mozzarisele
  • pol čajne žličke kurkume

Kako narediti veganska jajca

Iz 100 g mozzarisele najprej naredim beljak, zato mozzariselo zmečkam in zmešam z vilicami.

V plastični jajček (modelček) dam folijo za živila in v njo z žličko najprej nadevam beljak. Z žlico ga malo potisnem in pogladim v modelček.

V isti posodi potem naredim še rumenjak in sicer tako, da mozzariselo zmečkam z vilicami ter ji dodam kurkumo. Vse skupaj zmešam.

V beljaku naredim manjšo luknjo z žličko (luknjo naredim na spodnjem delu jajca), da bom lažje dala rumenjak noter. Z rokami iz rumenjaka oblikujem manjšo kroglico (mase zadostuje za dve kroglici – ”rumenjaka”) in jo položim v luknjo, ki sem jo prej naredila, ter jo malo sploščim.

Vse skupaj dam v hladilnik za nekaj ur. Veganska jajca previdno prestavim iz folije in iz modela na krožnik. Lahko jih tudi narežete na kose (previdno, ker je jajček še vseeno malo mehak).

Nasvet
Veganska jajca lahko naredite tudi brez modela, sicer bo jajček malo drugačne oblike, a vseeno. Najprej z rokami oblikujte celo jajce ter ga dajte za nekaj ur v hladilnik, da bo malo trši. Potem pa jajce previdno prerežite z nožem (previdno masa je malo bolj mehka) in z prsti ali z manjšo žličko naredite manjšo luknjo na spodnjem delu jajca. Z rokami oblikujte manjši kroglici (rumenjaka), ki jih položite v luknjo.

Vegaska jajca lahko ponudite zraven veganske majoneze.


Dober tek!

Tukaj si lahko pogledate še ostale moje velikonočno obarvane veganske jedi:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor