Korenčkova potica (veganska)
Print Friendly, PDF & Email

A ste že kdaj jedli korenčkovo potico? Nekaj časa nazaj sem prvič slišala za to potico. Pri nas doma potico naredim le ob večjih praznikih, kot je Martinovo, božič ali velika noč. Vem, da poznamo potice z različnimi nadevi, zato me je res zanimalo, kakšen okus bi imela korenčkova potica. Tokrat sem jo izjemoma naredila samo zato, da poizkusim recept in, da še malo pocrkljam svoje domače. Nad njenim okusom smo bili prijetno presenečeni, saj je res odlična. Še moj triletnik jo je hitro pojedel. Nadev je narejen iz veganskega kokosovega jogurta, naribanega korenčka ter kokosove moke. Okus pa izboljšajo še začimbe kot so cimet in vanilja v prahu.

Poizkusite malo nevsakdanjo vegansko korenčkovo potico. Prijetno boste presenečeni nad njenim okusom.

Pripomočki za korenčkovo potico (vegansko):

  • posoda za mešanje
  • palični mešalnik (nastavek za testo)
  • posoda za gretje napitka
  • pečica
  • podloga za valjanje testa
  • valjar
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • žlica in žlička
  • posoda za mešanje nadeva
  • posoda za pripravo korenja
  • posoda in ribežen za korenje
  • lupilnik za zelenjavo
  • okrogel pekač za potico premera 24 cm

Sestavine za korenčkovo potico (vegansko)

Za testo:

  • 350 g pirine moke (+2-3 pesti moke za valjanje testa)
  • 100 ml olivnega olja
  • 150 – 160 ml toplega ovsenega napitka
  • sladilo po izbiri (jaz sem dala 2 žlici riževega sirupa)
  • 12 g vinskega kamna (lahko uporabite tudi suhi kvas)
  • ščepec soli
  • pol žličke pomarančne lupinice
  • 7 g vaniljevega sladkorja

Zaa nadev:

  • 100 g veganskega kokosovega jogurta
  • 4 velike korenje (naribanega pride okoli 170 g)
  • 1 žlica kokosovega mleka
  • 20 g kokosove moke (če imate radi kokos lahko daste malo več kokosa)
  • pol žličke cimeta
  • pol žličke vanilje v prahu
  • kokosova maščoba ali olje za peko

Kako pripravim korenčkovo potico (vegansko)

V posodi zmešam vse suhe sestavine. Dolijem še olivno olje, rižev sirup ter topel ovsen napitek (napitek pogrejem na štedilniku). Napitek ne sme biti prevroč, ker testo drugače ne bo vzhajalo. Napitek počasi dolivam in vse skupaj zmešam z mešalnikom. Če imate občutek, da je masa preveč suha, lahko dodate še malo napitka. Ko je testo oblikovano, posodo pokrijem s prtičkom in postavim nekam na toplo za vsaj pol ure, da testo vzhaja (pri vinskem kamnu bo potica  vzhaja malo manj kot, če uporabite kvas). Jaz sem posodo postavila, kar v predhodno ogreto pečico za vsaj pol ure  (50°C). Pečica naj bo med tem ugasnjena.

Medtem, ko potica vzhaja, pripravim nadev zanjo. Korenje olupim in ga naribam. Prepražim ga na kokosovi maščobi ter mu dodam kokosovo mleko, cimet in vaniljo v prahu. Vse skupaj kuham vsaj 5 minut. V drugi posodi zmešam veganski kokosov jogurt in kokosovo moko.

Ko je testo vzhajalo (če boste uporabili suhi kvas bo testo bolj vzhajalo) ga na pomokani površini razvaljam v pravokotnik. Najprej ga namažem z mešanico kokosovega jogurta in kokosove moke ter nato čez dodam še nariban korenček.

Vse skupaj previdno zavijem in položim v pekač (jaz si pomagam tako, da potico prekrijem s pekačem in jo potem s podlogo skupaj obrnem). Potico pečem v predhodno ogreti ventilacijski pečici na 160 °C 45 minut.

Korenčkovo potico pustim, da se malo ohladi.

Veganska korenčkova potica.

Uživajte v malo nevsakdanji korenčkovi potici!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor