Veganska pinca
Veganska pinca ali velikonočni sladki kruh se ponavadi naredi za veliko noč. Pri nas ga vsako leto speče partner, letos sem se pa odločila, da ga naredim sama. Pinco lahko naredite v obliki venčka, pletenice ali kot hlebček. Pinci lahko dodate še rozine ali rum. Naj bo velika noč vesela, pisana in zdrava.
Pripomočki za vegansko pinco:
- posoda za mešanje (kruh bo v njem tudi vzhajal)
- žlica in žlička
- tehtnica
- merilna posoda oz. žlička
- silikonska podlaga za valjanje testa
- pekač (najbolje kar tisti, ki pride s pečico)
- peki papir
- posoda za gretje rastlinskega mleka
- ventilacijska pečica
Sestavine za vegansko pinco:
- 230 g pirine moke (če želite, da je brezglutena lahko uporabite tudi brezglutensko moko)
- ščepec soli
- 1 žlica suhega kvasa
- 1 žlica kokosovega sladkorja
- 3 žlice olivnega olja
- 1 žlička limonine lupinice
- 200 ml toplega rastlinskega mleka (ne vročega!)
- po želji žlička ruma
In še:
- 1 pest moke za razvaljanje testa
Kako pripravim vegansko pinco:
Najprej zmešam suhe sestavine, nato dolijem toplo mleko. Maso zmešam z žlico in jo dam za 30 minut do 45 minut na toplo da vzhaja. Jaz jo dam kar v ogreto pečico (pečica naj bo ugasnjena medtem, ko masa vzhaja). Vzhajano testo vzamem iz pečice.
Testo na pomokani podlagi razvaljam. Razdelim ga na 2 dela (lahko tudi na 3, če želite narediti pletenico). Vsak del testa posebej zvaljam na 40 cm dolg trak ter ga potem spletem skupaj (en trak čez drugega). Ko je testo prepleteno, ga stisnem skupaj in oblikujem v venček. Pinco pečem v prej ogreti ventilacijski pečici 30 minut na 160 °C . Pečeno pinco pa nato pustim v ugasnjeni pečici vsaj še 10 minut.
Ker s sinom ne jeva jajc in, ker je to veganska pinca, sem naredila namesto pirha še presni jajček, ki ga položim na vegansko pinco ali velikonočni kruh.
Uživajte v veganski pinci!