Slastna španska tortilja
Print Friendly, PDF & Email

Predstavljamo recept za klasično slastno špansko tortiljo, imenovano tudi tortilla de patatas. To v prevodu dobesedno pomeni krompirjeva tortilja. In res, ta slastna španska tortilja vsebuje samo tri glavne sestavine in je super enostavna za pripravo. Ključ je v pravilni pripravi vsake sestavine, ki vsaka po svoje tvori celoto harmoniziranih okusov slastne španske tortilje. Karamelizirana čebula tortilji zagotavlja naravno sladkobo, medtem ko ji mehak krompir doda teksturo in globino. Popolna slastna španska tortilja je zlato rumeno zapečena, z mehko in rahlo sredico. Se vam že cedijo sline, kajne?

Slastna španska tortilja

Slastna španska tortilja – pripomočki :

  • ponev
  • krožnik
  • cedilo
  • deska
  • kuhalnica
  • nož

Slastna španska tortilja – sestavine :

  • 2 srednje veliki rdeči čebuliSlastna španska tortilja
  • 6 velikih jajc
  • 6 krompirjev
  • 2 papriki (izbirno)
  • peteršilj
  • sol
  • poper
  • olje

Slastna španska tortilja – postopek :

Krompir operemo, olupimo in ga narežemo na srednje velike rezine oz. kose.

Slastna španska tortiljaSlastna španska tortilja 06

V ponvi segrejemo olivno olje in v njem ocvremo krompir. Olivno olje mora kar izdatno pokriti ves krompir.

Slastna španska tortilja

Čebulo nasekljamo na tanke majhne rezine. Papriko narežemo na majhne kocke.

Slastna španska tortilja

Ko je krompir zmehčan, v ponev dodamo tudi čebulo in papriko. Cvremo toliko časa, da se zmehčata še paprika in čebula.

Slastna španska tortilja

Ko je vse lepo pečeno, položimo vse sestavine na cedilo, da odvečno olje lahko odteče ali pa le te odcedimo na papirnato brisačo, da se odvečna maščoba vpije.

Slastna španska tortilja

Posebej razžvrkljamo jajca. Solimo in popramo jih ter potrosimo s sesekljanim peteršiljem.

Slastna španska tortilja

Odcejen krompir s čebulo in papriko damo spet nazaj v ponev in vse skupaj prelijemo s stepenimi jajci.

Slastna španska tortilja

Pečemo počasi, na zmerni temperaturi, tako da jajca lepo zakrknejo. Tortilja se mora na spodnji strani lepo zapeči. Nato s krožnikom, ki se prilega ponvi, tortiljo pokrijemo in obrnemo na krožnik. Tako jo potem pustimo, da s krožnika zdrsne v ponev in jo lahko spečemo še na drugi strani.

Slastna španska tortilja

Tortilja je gotova, ko tudi zgornja plast lepo porjavi. Razrežemo jo kot torto in postrežemo. Slastna je tako topla ali hladna. Odlična je kot prigirizek ali samostojna jed, saj je zelo nasitna.

Slastna španska tortilja

Ko boste špansko tortiljo enkrat poskusili, bo zagotovo pristala redno na vašem jedilniku.

Pa slasten tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor