Ovsene tablice
Ovseni kosmiči so zelo pomembno živilo v zdravi prehrani, saj so bogat vir prehranskih vlaknin. Največkrat si jih privoščimo za zajtrk v kombinaciji z jogurtom ali mlekom, z malo domišljije pa jih lahko uporabimo v drugih jedeh, kot so na primer polpeti in palačinke. Ovsene tablice so odlična rešitev za dopoldansko malico, saj so prava energijska bomba. Ena ovsena tablica vsebuje 189 kcal; 8 g maščob (od tega 1 g nasičenih maščob), 26 g ogljikovih hidratov (od tega 12 g sladkorja) in 5 g beljakovin.
Ovsene tablice – pripomočki:
- pekač (25 x 13 x 5 cm)
- papir za peko
Ovsene tablice – sestavine
(za 8 tablic)
- 180 g ovsenih kosmičev
- 108 ml meda
- 1,5 dl vode
- 25 g mletih lešnikov
- 25 g mletih mandljev
- 25 g mletih orehov
- 1 jedilna žlica olivnega olja (cca. 5 ml)
- olivno olje v spreju
Ovsene tablice – postopek
Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija in jo nastavimo na program za enakomerno pečenje. V srednje veliki skledi zmešamo vodo, olje in med.
Tekoči mešanici dodamo ovsene kosmiče in vse skupaj s kuhalnico dobro premešamo ter pustimo počivati 15 minut.
V pekač damo papir za peko ter ga poškropimo z oljem v spreju (če tega nimamo, s pomočjo čopiča na lahno premažemo papir za peko). Namočenim ovsenim kosmičem dodamo še lešnike, mandlje in orehe, vse skupaj zelo dobro premešamo ter zmes enakomerno razporedimo po pekaču. Pred peko maso z jedilno žlico dobro pritisnemo proti dnu pekača. Odvečni papir za peko s škarjami obrežemo.
Pekač damo v ogreto pečico in zmes pečemo 25 minut. Pečeno maso za ovsene tablice vzamemo iz pečice in jo skupaj s papirjem za peko odstranimo iz pekače ter preložimo na delovno površino, kjer jo pustimo 15 minut, da se ohladi. Ohlajeno zmes nato narežemo na tablice, pri čemer si lahko pomagamo s koleščkom (nožem) za pico.