Ovsene palačinke s špinačo
Palačinke so zelo priljubljena jed, ki si jih navadno privoščimo za sladico. Obožujejo jih tako sladkosnedi otroci, kot tudi odrasli. Ovsene palačinke s špinačo so malo drugačna različica, ki si jih lahko privoščimo za zajtrk, malo bolj obilno malico ali na hitro pripravljeno kosilo.
Ovsene palačinke s špinačo – pripomočki:
- jedilna žlica
- multipraktik
- vilica
- kuhinjska tehtnica
- manjši teflonski lonec
- kuhalnica
- nož
- ribežen
- čajna žlička
- merilna posoda
- manjša plastična skleda
- metlica za stepanje
- ponev za palačinke
- kuhinjski čopič za mazanje
- velik plitev krožnik
Ovsene palačinke s špinačo – sestavine:
(za 1 osebo)
- 3 jedilne žlice ovsenih kosmičev
- 1 jajce
- 50 g zamrznjene špinače
- 1 korenček
- ščepec soli
- ščepec popra
- ščepec mlete sladke rdeče paprike
- ščepec mletega česna
- ščepec kurkume
- 1 jedilna žlica zrnatega sira
- 2 čajni žlički humusa
- 1 dl mleka
- kapljica repičnega olja
Ovsene palačinke s špinačo – postopek
Ovsene kosmiče zmeljemo v moko (uporabimo lahko tudi kupljeno ovseno moko oziroma mlete ovsene kosmiče); jajce razžvrkljamo z vilico; zamrznjeno špinačo damo v manjši teflonski lonec in jo segrevamo toliko časa, dokler se ne odtali, med tem časom pa jo večkrat premešamo s kuhalnico (uporabimo lahko tudi svežo špinačo, ki jo skuhamo in zmiksamo).
Odtaljeno špinačo odstavimo in počakamo, da se ohladi; korenček operemo, očistimo in naribamo.
V skledo damo vse sestavine (razen humusa) in jih dobro premešamo z metlico.
V ponev damo kapljico olja in ga s čopičem razmažemo po celotni površini. Ponev segrejemo in nato vanjo vlijemo maso za ovsene palačinke s špinačo. Ogenj zmanjšamo na minimum in palačinke počasi pečemo. Vsaka palačinka potrebuje približno 5 minut, da je pečena.
Pečene palačinke damo na krožnik in jih po polovici namažemo s humusom.
Palačinko nato prepognemo in jed je gotova.
Naj vam tekne! 🙂