Zapečeni ovseni polpeti z zelenjavo
Pred nekaj dnevi sem prvič v življenju poskusila speči mesne polpete v pečici. Kasneje se mi je porodila ideja o brezmesnih ovsenih polpetih z dodatkom zelenjave in sira. Za pripravo so zelo enostavni, odličnega okusa in so primerni za zajtrk ali kosilo.
Zapečeni ovseni polpeti z zelenjavo – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- kuhinjska tehtnica
- multipraktik
- manjša skleda
- vilica
- čajna žlička
- ribežen
- večja skleda
- metlica za mešanje
- kuhalnica
- peki papir
- pekač
- pečica
Zapečeni ovseni polpeti z zelenjavo – sestavine:
(za približno 8 polpetov)
- 1 manjša čebula
- 80 g ovsenih kosmičev
- 1 jajce
- ščepec mlete sladke rdeče paprike
- sol (po okusu)
- poper (po okusu)
- peteršilj (po okusu)
- kurkuma (po okusu)
- mleti česen (po okusu)
- 1 zvrhana čajna žlička pecilnega praška
- 30 g čičerike kuhane v sopari
- 30 g sira (po želji)
- 1 manjši korenček
- 1/2 paprike
Zapečeni ovseni polpeti z zelenjavo – postopek
Čebulo olupimo, očistimo in sesekljamo; ovsene kosmiče z multipraktikom zmeljemo v moko; jajcu dodamo mleto sladko rdečo papriko in ga razžvrkljamo; peteršilj operemo in sesekljamo; čičeriko zmeljemo v multipraktiku; sir naribamo; korenček operemo, očistimo in naribamo; papriko operemo, očistimo in narežemo na majhne kocke.
Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija.
V skledo damo ovseno moko, ki smo ji primešali pecilni prašek, dodamo jajce in začimbe ter vse dobro premešamo z metlico za mešanje.
Zmesi v skledi dodamo zelenjavo in zopet dobro premešamo s kuhalnico.
Na koncu dodamo še sir in vse skupaj še zadnjič zelo dobro premešamo.
Pekač rahlo navlažimo in ga obložimo s peki papirjem.
Navlažimo si roke in iz mase začnemo oblikovati kroglice, ki jih položimo na peki papir in jih nato s prsti rahlo sploščimo, da iz kroglic nastanejo polpeti.
Pekač z ovsenimi polpeti damo v ogreto pečico in pečemo 15 minut s programom za enakomerno pečenje, na srednjem vodilu.
Zapečene ovsene polpete z zelenjavo vzamemo iz pečice ter jih damo na krožnik, da se ohladijo.
Naj vam teknejo! 🙂