Najboljši in najmehkejši rogljički
Print Friendly, PDF & Email

Včasih pretiravamo, ko nekaj hvalimo s presežniki. Tokrat vam zagotavljam, da ni tako, saj me je ta recept navdušil! Če mu boste sledili, boste dobili zares najboljše in najmehkejše rogljičke, ki so vredni vsake vložene sekunde in pregrešno dobri. So tako okusni, da jih je škoda polniti, jaz jih jem prazne, po vrhu posujem sezam. Če želite, jih lahko poljubno polnite. Poskusite jih, saj vam nikakor ne bo žal!

Najboljsi in nejmehkejsi rogljicki

Pripomočki za pripravo rogljičkov:

  • večja skleda
  • kuhinjski robot z nastavki za testo ali roke 🙂
  • pult za gnetenje
  • kuhinjska krpa
  • električna pečica
  • velik pekač (klasičen, ki je v pečici)
  • papir za peko
  • čopič
  • nož

Sestavine za najboljše in najmehkejše rogljičke:

  • polovica svežega kvasa
  • eno jajce
  • 1 čajna žlička rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička gladke pšenične moke
  • 1 dl tople vode
  • 100 g kisle smetane
  • 4 jušne žlice olja
  • 1 polna čajna žlička soli
  • 350 g gladke pšenične moke
  • sezam (po želji pa lahko kakšno polnilo – skuta, marmelada itd.)
  • valjar

Postopek priprave rogljičkov:

V posodi nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja, žličko moke, zalijemo z malo vode in premešamo, da se kvas raztopi in napihne. Pustimo približno 5 minut. Nato dodamo kislo smetano, olje, sol in polovico moke. Premešamo in gnetemo z rokami ali s pomočjo kuhinjskega robota. Tu je treba biti kar vztrajen in pridno gnesti. Na koncu dodamo še preostanek moke in nadaljujemo z gnetenjem. Namesto mene to opravi kuhinjski robot. 🙂

Najboljsi in nejmehkejsi rogljicki

Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo pol ure počivati na toplem.

Najboljsi in nejmehkejsi rogljicki

Na pomokanem pultu razvaljamo testo.

Najboljsi in nejmehkejsi rogljicki

Razrežemo ga na 16 trikotnikov (štirikrat počez).

Najboljsi in nejmehkejsi rogljicki

Vsak trikotnik zavijemo od širšega dela proti ožjemu in ga postavimo na papir za peko, ki smo ga predhodno naoljili.

Najboljsi in nejmehkejsi rogljicki

Rogljičke premažemo z jajcem ter posujemo s sezamom, pokrijemo s folijo za živila in pustimo nekje 30 do 40 minut stati na toplem. Potem segrejemo pečico na 200 stopinj Celzija in rogljičke pečemo okoli 15 minut, odvisno od pečice.

Najboljsi in nejmehkejsi rogljicki

Pečeni rogljički so tako lepi in omamno dišeči, da je kar težko počakati, da se ohladijo. Vseeno pazite na jezik, saj vam bo v nasprotnem naslednji dan močno žal. 🙂 Dober tek!

 

Najboljsi in nejmehkejsi rogljicki

Ocena:
Skupaj: 90 Povprečno: 4.4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor