Najboljši in najmehkejši rogljički
Včasih pretiravamo, ko nekaj hvalimo s presežniki. Tokrat vam zagotavljam, da ni tako, saj me je ta recept navdušil! Če mu boste sledili, boste dobili zares najboljše in najmehkejše rogljičke, ki so vredni vsake vložene sekunde in pregrešno dobri. So tako okusni, da jih je škoda polniti, jaz jih jem prazne, po vrhu posujem sezam. Če želite, jih lahko poljubno polnite. Poskusite jih, saj vam nikakor ne bo žal!
Pripomočki za pripravo rogljičkov:
- večja skleda
- kuhinjski robot z nastavki za testo ali roke 🙂
- pult za gnetenje
- kuhinjska krpa
- električna pečica
- velik pekač (klasičen, ki je v pečici)
- papir za peko
- čopič
- nož
Sestavine za najboljše in najmehkejše rogljičke:
- polovica svežega kvasa
- eno jajce
- 1 čajna žlička rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička gladke pšenične moke
- 1 dl tople vode
- 100 g kisle smetane
- 4 jušne žlice olja
- 1 polna čajna žlička soli
- 350 g gladke pšenične moke
- sezam (po želji pa lahko kakšno polnilo – skuta, marmelada itd.)
- valjar
Postopek priprave rogljičkov:
V posodi nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja, žličko moke, zalijemo z malo vode in premešamo, da se kvas raztopi in napihne. Pustimo približno 5 minut. Nato dodamo kislo smetano, olje, sol in polovico moke. Premešamo in gnetemo z rokami ali s pomočjo kuhinjskega robota. Tu je treba biti kar vztrajen in pridno gnesti. Na koncu dodamo še preostanek moke in nadaljujemo z gnetenjem. Namesto mene to opravi kuhinjski robot. 🙂
Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo pol ure počivati na toplem.
Na pomokanem pultu razvaljamo testo.
Razrežemo ga na 16 trikotnikov (štirikrat počez).
Vsak trikotnik zavijemo od širšega dela proti ožjemu in ga postavimo na papir za peko, ki smo ga predhodno naoljili.
Rogljičke premažemo z jajcem ter posujemo s sezamom, pokrijemo s folijo za živila in pustimo nekje 30 do 40 minut stati na toplem. Potem segrejemo pečico na 200 stopinj Celzija in rogljičke pečemo okoli 15 minut, odvisno od pečice.
Pečeni rogljički so tako lepi in omamno dišeči, da je kar težko počakati, da se ohladijo. Vseeno pazite na jezik, saj vam bo v nasprotnem naslednji dan močno žal. 🙂 Dober tek!