Makove palčke in obročki
Pred vami je recept za hrustljave makove palčke in obročke, prežete z okusom po tradicionalnih piškotih, saj v sebi skrivajo tudi drobna zrnca kumine in janeža. Makovi obročki lahko lepo okrasijo tudi novoletno jelko.
Pripomočki za pripravo – makove palčke in obročki:
- pekač
- pečica
- peki papir
- okrogli modelčki (1 večji, 1 manjši)
- žlica
- valjar
Sestavine za pripravo – makove palčke in obročki:
- 100 g masla
- 230 g bele gladke moke
- 1 ščepec soli
- 170 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 čajna žlička kumine
- 1 čajna žlička janeža
- 2 žlici maka
Navodila za pripravo – makove palčke in obročki:
V pekač namestite peki papir in segrejte pečico na 160°C. Nato v večjo skledo presejete moko, dodate sol, sladkor in na majhne koščke narezano maslo. Vse sestavine na roke premešajte, da dobite drobtinasto testo.
V drugi posodi razžvrkljajte jajce, v katerega vmešajte začimbe in mak. Sestavine iz druge posode prelijte v prvo posodo z moko in zamesite gladko testo. Na pomokani površini testo razvaljajte na 0,5 cm tanko in z modelčkom izrežite obročke, s preostankom testa pa izdelajte palčke.
Obročke in palčke prenesite na peki papir in pekač postavite v pečico. Pecite približno 15 minut na 160°C , dokler ne postanejo obročki in palčke zlato rumeni in hrustljavi. Ko so pečeni, jih ohladite na rešetki in shranite v nepredušno posodo.