Krompirjeve rožice
Krompir, je res tista najbolj pogosto uporabljena sestavina v kuhinji. Jemo ga tako in drugače, na vse možne slastne načine. Krompirjeve rožice so lahko popolna priloga, kot samostojna jed, ali prigrizek. Hitra in enostavna priprava.
Krompirjeve rožice – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- modelčki za mufine
- skleda
- manjša kozica
- žlica, žlička
- tlačilec za krompir
- brizgalna vrečka z nastavkom
- deska za rezanje
- oster nož
- štedilnik
Krompirjeve rožice – sestavine:
Za 10 rožic:
- 5 srednje velikih krompirjev
- 3 žlice moke
- 1 rumenjak
- žlica masla
- žlica kisle smetane
- žlička soli (za vodo)
- začimbe po želji
- tekoča voda
- ščep soli
- olje ali maslo za namastitev, po potrebi
Krompirjeve rožice – postopek:
Pripravimo krompir, 2 krompirja olupimo, ter razrežemo in ju damo kuhati v soljeno vodo.
Ostale 3 krompirje operemo in jih narežemo na tanke lističe, na cca. 2 mm debeline.
Ko se je krompir skuhal do mehkega, ga z žlico pazljivo poberemo iz vode in ga denemo v skledo, kjer ga pustimo, da se nekoliko ohladi. Vodo pustimo na štedilniku in v isto vodo, položimo na tanko narezane krompirjeve lističe. Pustimo jih kuhati 2 minuti. Krompirjevih lističev ne smemo kuhati predolgo, samo toliko, da se malenkost omehčajo.
Nato lističem, previdno odlijemo vodo.
Ko se je krompir v skledi nekoliko ohladil, mu dodamo maslo in kislo smetano, ter ga pretlačimo s tlačilcem za krompir. V skledo dodamo še rumenjak, moko in ščep soli, ter z žlico ali kuhalnico, maso dobro premešamo, da postane gladka.
Pripravimo modelčke za mufine. Če uporabljate silikonske modelčke, vam jih ni treba namastiti. Če pa uporabljate kovinske modelčke, je dobro, da jih nekoliko namastite z oljem ali maslom. Maso napolnimo v vrečko za brizganje, ni pomembno kakšen nastavek je na koncu, lahko je okrogel ali zvezdica.
Maso brizgamo v modelčke tako, da napolnimo celotno dno, ki naj bo debelo cca. 1 cm.
Nato z rokami, vzemamo rahlo pokuhane krompirjeve lističe, ter jih potiskamo v maso, v modelčku.
Lističi naj bodo v maso potisnjeni vsaj pol cm. Lističe prekrivamo za 1 do 2 cm ob robovih. Zlagamo jih, dokler ne pridemo okoli.
Po končanem zlaganju, maso nabrizgamo še v sredino rožice. Po želji jih lahko potresete z začimbami (rožmarin, poper … )
Rožice pečemo v ogreti pečici, 25 minut, pri 180°C. Vrhovi lističev naj malo porjavijo, ampak ne smejo postati črni!
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah