Hrenovke v kvašenem testu
Hrenovke v kvašenem testu so idealna jed za praznovanja, zabave, pripravimo jih lahko za kosilo, večerjo ali za prigrizek ob pivu. Pa še priprava je preprosta in primerna tudi za začetnike v kuhinji.
Hrenovke v kvašenem testu – pripomočki:
- večja posoda
- ribežen
- manjša posodica za omako
- pekač od pečice
- valjar
- peki papir
Hrenovke v kvašenem testu – sestavine:
(za 16 hrenovk v testu)
Kvašeno testo
- 700 g moke
- polovica kocke kvasa
- 3 dl mleka
- 2 žlički soli
- 1 dl olja
- 1 žlička soli
Nadev:
- 8 hrenovk
- nariban sir (količina po želji)
- 5 žlic kačapa
- 5 žlic majoneze
- malo olja za popeči hrenovke
Hrenovke v kvašenem testu – priprava:
Najprej pripravimo kvasec za testo. Vzamemo malo mlačnega mleka, vanj nadrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Medtem ko kvasec vzhaja, pripravimo ostale sestavine za testo.
V posodi zmešamo moko, sol in olje. Na sredino naredimo luknjo, kamor damo kvasec. Počasi v testo vlivamo tudi toplo mleko, vendar ne vse naenkrat. Zamesimo testo, ki mora biti mehko.
Testo pustimo pokrito vzhajati, najmanj pol ure. Medtem pripravimo hrenovke. Razrežemo jih na polovice. Na ponvi segrejemo malo olja in popečemo hrenovke.
Naribamo sir.
Pripravimo omako iz kačapa in majoneze. Oboje zmešamo v manjši posodici.
Ko testo vzhaja, vzamemo delček testa in naredimo kroglico. To z valjarjem razvaljamo na približno pol centimetra debeline. Če se nam mudi, lahko kroglico tudi kar sploščimo z rokami, saj oblika ni tako zelo pomembna.
Na testo namažemo malo omake, položimo nanj hrenovke in posujemo z nekaj sira.
Testo zavijemo tako, da je vse pokrito in da nam sir ne bo uhajal ven.
Hrenovke v testu položimo na peki papir in jih pečemo na 180 stopinj, približno 20 minut, oziroma dokler ne porjavijo. Ponudimo lahko tople ali hladne.
Pa dober tek!