Domači jogurt
Print Friendly, PDF & Email

Običajno se nam zahoče jogurta ravno v času, ko v hladilniku kot nalašč ni nobenega. Vendar sedaj vam bom razkrila kako nadvse preprosta je izdelava domačega jogurta in to z minimalnimi sestavinami, pa še brez aparata za pripravo jogurta. Pripravimo si lahko čvrsti jogurt ali kremno tekoči ali sadni.

 

Domači jogurt – pripomočki:

  • lonec
  • metlica za mešanje
  • kozarčki za jogurte ali steklenice

Domači jogurt – sestavine:

  • 1 liter polnomastnega mleka
  • 1 lonček navadnega čvrstega jogurta (180 ml)
  • ščepec soli
  • ščepec sladkorja

Domači jogurt – postopek:

Mleko vlijemo v lonec in ga prekuhamo. Lonec odstavimo iz ognja in pustimo, da se mleko ohladi na 37 do 40 stopinj Celzija.Ko se je mleko ohladilo na 37 do 40 stopinj Celzija vmešamo lonček navadnega jogurt in temeljito premešamo. Zelo pomembno je, da je mleko dovolj ohlajeno, kajti če bo prevroče, bo ob vmešanju jogurta uničilo vse potrebne mlečnokislinske bakterije, ki so pomembne za izdelavo domačega jogurta oz. z drugimi besedami – jogurt ne bo uspel. Za merjenje temperature mleka ne potrebujemo termometra. Če vanj pomočimo prst in nas ne peče, je dovolj ohlajeno. V bistvu je to temperatura, ki je malo višja od naše telesne.Sedaj se odločimo ali želimo čvrsti ali kremno tekoči jogurt. Če smo se odločili za čvrsti jogurt, prelijemo mleko z jogurtom v lončke in jih pustimo odprte. Lončke postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 50 stopinj Celzija in jo sedaj izklopimo. Izdelava jogurta traja cca. 6 ur ali še bolje čez noč. Ko je jogurt narejen, lončke zapremo s pokrovom in jih postavimo v hladilnik. Ko se nam zahoče čvrstega jogurta, si ga enostavno postrežemo iz hladilnika.Če imamo raje kremo tekoči jogurt, postavimo kar lonec z mlekom brez pokrova v predhodno ogreto pečico na 50 stopinj Celzija in jo takoj izklopimo. Lonec z mlekom pustimo v pečici cca. 6 do 7 ur oz. še bolje čez noč.Po nekaj urah se bo v loncu naredil čvrst jogurt.Vendar, ker smo si zaželeli kremno tekoči jogurt, ga sedaj z metlico za mešanje premešamo. Dobili smo čudovit kremno tekoči jogurt. Kremno tekoči jogurt sedaj natočimo v steklenice in jih hranimo v hladilniku. Praviloma bo jogurt v hladilniku naslednji dan postal še bolj kremast. Pred uporabo steklenico pretresemo in si odtočimo željeno količino.Osnovnemu navadnemu jogurtu po želji spreminjamo oz. obogatimo okuse. Dodamo mu lahko različno sadje: maline, borovnice, jagode, limone, marelice … Po želji mu dodamo tudi sladkor, ki pa seveda ni obvezen. Jogurtu lahko dodamo tudi različne oreščke, žitarice, kosmiče … Domišljija okusov jogurta ne pozna meja.Želim vam osvežitev s čudovitimi domačimi jogurti.

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor