Beef jerky iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Beef jerky iz pečice je sušena govedina za žvečenje, ter okusa poln mesnat prigrizek, katerega imamo ljubitelji mesa še posebej radi. S pravimi začimbami, katere lahko dodajate po svojem okusu, bodo vaše brbončice zapele. Poskusite! 🙂

beef-jerky-iz-pecice-9

Beef jerky iz pečice – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • deska za rezanje
  • skleda
  • zelo oster nož
  • prosojna in alu folija
  • mreža iz pečice (vsaj 2)
  • terilnik
  • sekljalnik ali blender
  • kozarci s pokrovom
  • kuhalnica

Beef jerky iz pečice – sestavine:

  • 1 kg govejega pustega stegna v kosu
  • 3 žličke soli
  • pol žličke popra
  • žlička rožmarina (svežega ali suhega)
  • pol žličke paprike v prahu
  • pol žličke origana
  • 1 strok česna (ali pol žličke česna v prahu)
  • manjša čebula cca. 50 g (ali 1-2 žlički čebule v prahu)
  • 3 žlice olivnega olja
  • ostale začimbe po okusu

Beef jerky iz pečice – postopek:

Mesu najprej odrežemo stran vso maščobo in kite.

beef-jerky-iz-pecice

Nato se odločimo kako bomo meso narezali, če bi radi, da je vaš beef jerky bolj žvečljiv potem meso režite v smeri vlaken. V nasprotnem primeru ga režite proti vlaknom, torej tako da vlakna prerežete. V tem primeru smo beef jerky narezali na oba načina. Meso režemo na 3-5 mm debeline. Če se vam zgodi, da ga boste narezali debelejše ga potolčite, do ustrezne debeline.

beef-jerky-iz-pecice-2
Način rezanja v smeri vlaken.

Meso nato režemo še na trakove, široke cca 2 cm.

beef-jerky-iz-pecice-3

Nato v terilniku stremo vse izbrane začimbe, le čebulo in česen zelo na fino nasekljamo, ali zmeljemo. Če imate čebulo in česen v prahu, ju le dodajte začimbam.

beef-jerky-iz-pecice-1

K začimbam dodamo olje in mleto, oz. fino nasekljano čebulo, ter česen, dobili bomo pasti podobno maso.

beef-jerky-iz-pecice-4

Dobro premešamo, ter dodamo k mesu, ki smo ga prestavili v skledo.

beef-jerky-iz-pecice-5

Meso z rokami dobro premešamo oz. “premasiramo”, skledo nato le še pokrijemo s prosojno folijo in pustimo, da se meso marinira vsaj 6 ur v hladilniku. Lahko ga pustite tudi čez noč.

beef-jerky-iz-pecice-6

Po pretečenem času pripravimo in očistimo mrežo iz pečice, ter rezine mesa polagamo na mrežo. Dno pečice obložimo z alu folijo, ker obstaja možnost, da bo od mesa kapljalo.

beef-jerky-iz-pecice-7

Vrata pečice založimo s kuhalnico, da lahko med sušenjem iz pečice izhaja para.

beef-jerky-iz-pecice-8

Mrežo z mesom potisnemo v pečico, ki jo nastavimo najprej na 90 °C, ter po eni uri znižamo na 80 °C (ventilacija). Pustimo, da se meso suši cca. 6 do 8 ur. Odvisno od tega koliko bi radi, da je meso suho. Bolj kot bo suho, bolj bo trdo za žvečenje. Vmes ga poskusite, da vidite, če in kdaj vam trdota ustreza. Ko je dovolj suho, ga le odstranimo iz mreže in ga shranimo v kozarcu s pokrovom. Ker je meso suho, naj se na sobni temperaturi ne bi pokvarilo, za vsak slučaj, ga vseeno shranimo v hladilniku.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor