Slastni rjavčki (brownies)
Brownies (po slovensko rjavčki) so ameriška klasika med sladicami, ki se vedno bolj širi tudi po Evropi. Sladki in mehki notri ter hrustljavi zunaj. Izvedba recepta je zelo enostavna in rezultat je odličen.
Pripomočki za pripravo rjavčkov:
- skleda
- kuhalnica
- 2 kozici
- tehtnica
- pekač in peki papir
Sestavine za pripravo rjavčkov:
- 180 g masla
- 300 g sladkorja
- 90 g kakava v prahu
- ščepec soli
- 1 vaniljin sladkor
- 2 jajci
- 75 g moke
- 60 lešnikov
Postopek za pripravo rjavčkov:
Najprej prižgemo pečico na 180 °C, da se segreje medtem, ko pripravimo ostale stvari.
Pekač 25cm X 21cm ali pa 25×25, namastimo ali pa oblečemo s peki papirjem. Na »bagnomarii« oz. vodni sopari stopimo maslo, kakav, sladkor (tudi vaniljinega), in ščepec soli.
Pustimo 2-3 minute, da se rahlo ohladi.
Dodamo jajca – eno po eno in močno premešamo.
Nato dodamo še moko in par minut mešamo, da dobimo zmes brez grudic.
Lešnike sesekljamo in jih nato primešamo zmesi za rjavčke (browniese).
Zmes prelijemo v pečka in pečemo 25minut.
Rjavčki (browniesi) so notri mehki in vlažni, zunaj imajo hrustljavo skorjico, postrežemo jih lahko s kozarcem mleka ali kave.
Dober tek!