Pirino testo za pico
Print Friendly, PDF & Email

Pirino testo za pico sem želela pripraviti tako, da bi porabila čim manj časa, saj je dandanes čas pomemben dejavnik pri kuhanju. Uporabila sem suhi kvas, ki ga predhodno nisem vzhajala v tekočini, ampak ga takoj dodala k moki in tako zares hitro zamesila testo. V marsikateri piceriji za doplačilo ponujajo testo iz pirine moke, jaz pa sem se ga lotila v domači kuhinji. Dodala sem še posušena zelišča in nastala je odlična kombinacija barve in arome. Prav dobro sem se počutila, ko sem na mizo postavila bolj zdravo pico in z užitkom smo jo pojedli – vse do zadnjega kosa.

Pirino testo za pico – pripomočki:

  • večja posoda za testo
  • električni mešalnik ali kuhalnica
  • 1 čajna žlička
  • 1 žlica
  • tehtnica
  • merica za 3 dl
  • kuhinjska krpa

Pirino testo za pico – sestavine:

Količine so za en velik klasični pekač.

  • 300 g pirine moke
  • 120 g bele gladke moke
  • 1 zavoj suhega kvasa (7 g)
  • 1 čajna žlička soli (oz. po okusu)
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 2,5 – 3 dl mlačne vode
  • 2 žlici posušenih zelišč (origano, bazilika)

Pirino testo za pico – postopek:

V posodo stresemo 300 g pirine moke in 120 g bele gladke moke.

Dodamo 1 čajno žličko kristalnega sladkorja in 1 čajno žličko soli. Če imate radi bolj slano, jo dodajte še malo več. Z žlico ali kuhalnico dobro premešamo, da se sol in sladkor porazdelita po celotni količini moke.

Da bo pirino testo za pico še bolj okusnu, mu dodamo 2 veliki žlici posušenih in zdrobljenih zelišč (origano ali baziliko). Seveda pa ne smemo pozabiti na najbolj pomembno sestavino – suhi kvas, ki bo naredil našo pico večjo in mehko. Suhi kvas enostavno stresemo iz vrečke direktno na moko in malce premešamo.

Sedaj, ko imamo v posodi vse suhe sestavine, primešamo še tekoče. Dodamo 2 žlici rastlinskega olja ter 2,5 dl mlačne vode. Pol deci prihranimo in po potreb dolijemo, če je presuho. Struktura testa je namreč odvisna od vrste moke in tudi pirine moke niso vse enake. Jaz sem uporabila domačo pirino moko iz mlina, ki je malenkost drugačna kot “trgovinska”. Če se nam slučajno zgodi, da je masa premokra – enostavno dodamo še kakšno žlico moke.

Ko so vse sestavine v posodi, jih zmešamo s pomočjo električnega mešalnika, če ga nimamo, pa s pomočjo kuhalnice in rok. Mešamo tako dolgo, da testo odstopi od kuhalnice.

Testo pa pico lahko pripravimo vnaprej in ga zavijemo v živilsko folijo ter pustimo v hladilniku. Porabimo ga v naslednjih treh, največ petih dnevih.

Če pa ga uporabimo takoj, ga pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj 15-20 minut. V tem času si pripravimo vse sestavine, ki jih bomo dali na pico ter naribamo sir.

Želim vam čimveč slastnih pic in veliko domišljije pri izbiri sestavin, s katerimi boste obložili pico. Uporabite sezonske sestavine. 

Dober tek!

Če so vam všeč malce drugačne pice, poskusite tudi tortiljo pica na hitro in tortiljo pica Calzone. Zraven pice pa lahko postrežete še kakšno slastno solato; grško solato po štajersko ali solato z jajcem in bučnim oljem.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor