Pirhi pobarvani s pomočjo kapalke
Print Friendly, PDF & Email

S pomočjo kapalke lahko na lupini trdo kuhanih belih jajc ustvarimo čudovite, neponovljive vzorce prelivajočih barv. Če nimamo kapalke, lahko uporabimo tudi žličko in čopič ali krtačko.

Poseben vzorec bo nastal, če uporabimo rjava jajca, ki jih prej pobelimo s kuhanjem v alkoholnem kisu. Na ta način bodo na lupini nastale drobne pikice, ki bodo vzorec naredile še bolj zanimiv.

Pirhi pobarvani s pomočjo kapalke

Pripomočki za pirhe pobarvane s pomočjo kapalke

  • 2 kozarčka
  • barve za pirhe v prahu*
  • kartonasta škatla od jajc
  • 2 kapalki
  • stara cunja ali časopisni papir za zaščito delovne površine

*Izberemo harmonične barve – več o tem v opisu postopka barvanja

Sestavine za pirhe pobarvane s pomočjo kapalke

  • poljubno število trdo kuhanih belih ali pobeljenih jajc
  • žlička olivnega ali sončničnega olja

Postopek za pirhe pobarvane s pomočjo kapalke

Pomembno je, da uporabimo barve, ki so v barvnem krogu druga poleg druge, torej: modro in rumeno (in z mešanjem na jajcu nastane zelena), modro in rdečo (iz katerih nastane vijolična) ali rdečo in rumeno (z mešanjem pa nastane oranžna). Če bomo uporabili barve, ki so v barvnem krogu nasproti druga druge (torej modro in oranžno; rumeno in vijolično; rdečo in zeleno) ali pa če bomo uporabili vse tri osnovne barve, to so modra, rumena in rdeča, bomo dobili rjavo! Teh barvnih kombinacij se torej izogibajmo in raje izberimo eno od tistih, naštetih na začetku.

Zdaj pa k postopku. Uporabimo poljubno število trdo kuhanih belih jajc. Še lepši efekt bo nastal, če bomo uporabili pobeljena rjava jajca, ki smo jih skuhali v alkoholnem kisu. Pripravimo si še zaščito za delovno površino, kozarčka, kapalki in izbrane barve v prahu. Uporabila sem modro in rumeno. V kozarca nalijemo približno 40 ml vroče vode in vanjo vsujemo barvo iz vrečke (ki sicer zadošča za 1 dl vode). Tako bo barva bolj intenzivna. Jajca položimo na kartonasto škatlo od jajc tako, da ležijo vodoravno in da se med seboj ne dotikajo.

Pirhi pobarvani s pomočjo kapalke

Vsako kapalko damo v svojo barvo in jih potem ne zamenjujemo (saj bi se – v tem primeru – rumena obarvala v zeleno). S pipeto barvi nanašamo na pirhe – če je nimamo, si lahko pomagamo tudi z žličko. Medtem se bosta barvi tudi mešali in na pirhu bo nastal edinstven vzorec. Zelo lepo izpadejo tudi pikice, ki nastanejo tako, da kapalko stiskamo, ko imamo v njej čisto malo barve, ki se razprši v obliki majhnih kapljic. Če pipete nimamo, lahko uporabimo ščetko ali čopič, ki ga pomočimo v barvo in po njem podrsimo s prstom tako, da barva špricne proti pirhu. Po potrebi uporabimo zaščitne rokavice.

Pirhi pobarvani s pomočjo kapalke

Pirhe pustimo, da se posušijo, nato pa jih premažemo z oljem, da se bodo svetili. Barve tako kar oživijo. Na spodnji fotografiji se vidi razlika med naoljenimi pirhi v kartonasti škatli in mat pirhoma zraven nje.

Pirhi pobarvani s pomočjo kapalke

Tako, pirhi pobarvani s pomočjo kapalke oz. pipete so končani. Želim vam veliko zabave in užitka pri ustvarjanju. Z veseljem vam bodo pomagali tudi otroci.

Pirhi pobarvani s pomočjo kapalke

Pobarvajte pirhe še takole:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor