Beljenje jajc s kisom
Včasih želimo uporabiti bela jajca, pa jih ne moremo dobiti. Obstaja način, kako navadna rjava jajca spremeniti v bela. Potrebujemo skrivno sestavino – to je kis, ki med kuhanjem razžre zgornji sloj lupine, ki je rjave barve, tako da se pokaže spodnja, bela plast in tako preprosto dobimo bela jajca.
Ponavadi potrebujemo beljenje jajc za pirhe, ki se zelo lepo obarvajo. Je pa res, da se med postopkom beljenja lupina stanjša in tako postane bolj krhka in občutljiva, zato moramo s takimi pirhi ravnati bolj previdno.
Poglejmo postopek, ki je čisto enostaven in hiter.
Pripomočki za beljenje jajc s kisom
- večja posoda za kuhanje
- merilna posoda
- gobica za posodo ali krpica
- večja žlica ali zajemalka
Sestavine za beljenje jajc s kisom
- 12 rjavih jajc
- 5 dl alkoholnega kisa
*Če želimo skuhati več ali manj jajc, upoštevamo, da naj bosta kis in voda v razmerju 1:2.
Postopek za beljenje jajc s kisom
12 rjavih jajc (najbolje, da sobne temperature) zložimo v posodo, v kateri bomo jajca skuhali. Ta naj bo dovolj velika, da vsa jajca položimo na dno in se ne prekrivajo. V posodo dolijemo 1 l vode in 0,5 l alkoholnega kisa. Postavimo na štedilnik in počasi naj se vse skupaj segreje.
Ko voda s kisom zavre, temperaturo znižamo in jajca skuhamo kot običajno, kadar želimo trdo kuhana jajca, torej 10 minut. Medtem se na površini začnejo pojavljati pene, najprej rjave, potem vedno svetlejše, saj se izloča rjavi del jajčnih lupin.
Pene s penovko, zajemalko ali večjo žlico sproti pobiramo.
Ko so jajca kuhana, jih z grobo stranjo gobice za pomivanje posode nežno podrgnemo, da do konca odstranimo rjavi del lupine. Jajca so bolj krhka kot sicer, zato delajmo previdno in z občutkom.
Tako, razlika med rjavimi in pobeljenimi jajci je očitna, kajne? Jajca zdaj lahko poljubno pobarvamo ali okrasimo, da dobimo čudovite in edinstvene pirhe.
Za pobeljena jajca predlagam te postopke barvanja pirhov: