Pirhi pobarvani s pomočjo pare
Print Friendly, PDF & Email

Velikonočni pirhi, ki jih pobarvamo s pomočjo pare, so čudoviti in prav vsak izmed njih je edinstven in neponovljiv. Postopek je zelo enostaven in hiter, najbolje pa je, da uporabimo bela jajca ali rjava, ki smo jih pobelili s pomočjo kisa.

Za barvanje jajc s pomočjo pare potrebujemo posodo za kuhanje nad paro ali cedilo in pokrovko. Potrebujemo barve v prahu. Barva se bo zmešala s kapljicami vode v pari in začela na jajcu puščati sledi ter tako ustvarjati naključen vzorec.

Najbolje je, da izberemo eno ali dve barvi, pri tem pa je pomembno, da z mešanjem izbranih barv ne bi dobili rjave. Tako lahko izberemo barve, ki so harmonične, torej v barvnem krogu ležijo ena poleg druge. To so npr.: rumena in rdeča (in s prelivanjem oz. mešanjem barv bomo dobili oranžno), rumena in modra (z mešanjem dobimo še tretjo, zeleno) ter modra in rdeča (ki skupaj ustvarita vijolično). Sama sem za ta recept izbrala rumeno in modro barvo v prahu.

pirhi pobarvani s pomočjo pare

Pripomočki za pirhe pobarvane s pomočjo pare:

  • posoda za kuhanje nad paro ali kovinsko cedilo in pokrovka
  • kuhinjska prijemalka
  • barve za pirhe v prahu

Sestavine za pirhe pobarvane s pomočjo pare:

  • poljubno število belih jajc
  • 1 žlička sončničnega olja

Postopek za pirhe pobarvane s pomočjo pare:

Pirhe, ki jih bomo pobarvali s pomočjo pare, najprej skuhamo. Če bomo uporabili bela jajca, jih položimo v ustrezno veliko posodo in prilijemo hladno vodo. Posodo z jajci postavimo na štedilnik in ko voda zavre, temperaturo znižamo, tako da voda rahlo brbota. Pirhe kuhamo 8-10 minut, da bodo jajca trdo kuhana.

pirhi pobarvani s pomočjo pare

Kuhanim jajcem odlijemo vročo vodo in jih prelijemo s hladno. Ohlajena jajčka obrišemo s kuhinjsko krpo. Pripravimo posodo za kuhanje nad paro in v spodnjo posodo nalijemo nekaj cm vode. Vanjo položimo nekaj jajc (po potrebi postopek ponavljamo, dokler ne pobarvamo vseh). Če take posode nimamo, uporabimo navadno posodo, vanjo nalijemo malo vode, nad njo pa postavimo kovinsko cedilo in prilegajočo pokrovko, tako da bodo jajčka v prostoru, kjer bo nastajala para.

pirhi pobarvani s pomočjo pare

Na tako pripravljena kuhana bela ali pobeljena jajca posujemo čisto malo izbrane barve v prahu. Na fotografiji se vidi rumena barva, kasneje pa sem pirhe posula še z modro. Pirhe lahko takoj posujemo z dvema barvama ali pa najprej z eno in ko ta že začne ustvarjati vzorec, še z drugo. Tako bomo vedno znova dobili drugačen vzorec.

pirhi pobarvani s pomočjo pare

Tako posuta jajca pokrijemo s pokrovko za približno 10-15 sekund. Medtem naj voda v spodnji posodi rahlo brbota na zmerni temperaturi kuhališča – ko posodo pokrijemo s pokrovko, v njej začne nastajati para, ki bo na pirhih ustvarila čudovit vzorec.

pirhi pobarvani s pomočjo pare

Pokrovko lahko večkrat dvignemo in spremljamo, kako poteka barvanje. Kadarkoli se lahko odločimo, da so nam pirhi všeč taki, kot trenutno so, in jih s pomočjo kuhinjske prijemalke vzamemo iz posode ter jih položimo na krožnik prekrit s papirnato brisačko.

Če bomo pirhe v pari pustili predolgo, bodo kapljice vode z njih sprale vso barvo, ki se bo tako samo nežno poznala na lupini. Meni je bolj všeč močnejši vzorec, zato sem pirhe po približno pol minutke ali slabi minutki odstranila iz posode. Čas barvanja je odvisen od količine uporabljene barve in naših želja. Na fotografiji se vidi, kako sta se rumena in modra na nekaterih delih pirhov zlili v zeleno.

Naj omenim še, da so s pomočjo pare obarvani pirhi pravzaprav pobarvani samo z ene strani. Če bi želeli, da so pobarvani tudi z druge, je treba postopek nekajkrat ponoviti, vmes pa je najbolje pirhe pustiti, da se posušijo, da se torej nekaj barve prime na lupino, nekaj pa je bo para stopila in bo s kapljicami vode stekla v posodo pod cedilom oz. pod posodo z luknjicami.

Ko smo torej zadovoljni z vzorcem, pirh previdno prestavimo na krožnik. Pri tem smo pazljivi zato, da ne poškodujemo svežega vzorca in ker so pirhi zaradi pare vroči. Zložimo jih na papirnato brisačko na krožniku.

pirhi pobarvani s pomočjo pare

Pustimo, da se barva na pirhih posuši. Suhe pirhe naoljimo, da se lepše svetijo: košček vate pomočimo v žličko sončničnega olja in z njo nežno zdrgnemo površino pirhov.

pirhi pobarvani s pomočjo pare

Pirhi pobarvani s pomočjo pare so pripravljeni na praznike.

pirhi pobarvani s pomočjo pare

Čudovito obarvani pirhi pa nastanejo tudi s tehniko tie-dye. Ste jo že preizkusili? Če ne, vas navodila čakajo tukaj.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor