Galaktični pirhi
Print Friendly, PDF & Email

Galaktični pirhi, vesoljski pirhi, špricani pirhi … vsa ta imena bi jim lahko dali. Spominjajo me na galaksijo, torej temno vijolično-modro nebo z milijoni zvezdic. Te pirhe pripravimo v treh korakih, največja prednost pa se mi zdi, da nam ni treba iskati belih jajc, ampak lahko uporabimo navadna rjava.

Jajca najprej skuhamo, potem pobarvamo in nato pošpricamo z barvo. Za lesk jih še naoljimo in že so pripravljena na veliko noč.

galaktični pirhi

Pripomočki za galaktične pirhe

 • čopič s tršimi ščetinami (lahko tudi zobna ščetka ali druga podobna krtačka, ki je ne potrebujemo več)
 • 2 posodici, v katero lahko spravimo 3 ali 4 jajca hkrati (uporabila sem odpadno embalažo od skute)
 • papirnate brisačke ali stara cunja
 • kartonasti škatli od jajc
 • kartonasta škatla ali časopisni papir (za zaščito pri špricanju pirhov)

Sestavine za galaktične pirhe

Za 20 pirhov

 • 20 rjavih jajc
 • 3 vrečke modre barve za pirhe (oz. toliko, da zadošča za 3 dl vode)
 • 3 vrečke vijolične barve za pirhe (oz. toliko, da zadošča za 3 dl vode)
 • 6 dl vroče vode
 • za 1/4 žličke bele in rumene akrilne barve*
 • par kapljic olja

*Akrilna barva ni užitna, vendar je v tem postopku uporabimo izredno majhno količino

Postopek za galaktične pirhe

Jajca zložimo v 2 večji posodi za kuhanje (v vsako 10 jajc). Dolijemo toliko hladne vode, da so jajca pokrita in vse skupaj postavimo na štedilnik. Počasi naj zavre, potem pa naj rahlo brbota 10 minut.

galaktični pirhi

Medtem ko se jajca kuhajo, pripravimo barvo: v vsako posodico, v katero lahko spravimo 3 do 4 jajca hkrati (uporabila sem odpadno embalažo od skute), nalijemo 3 dl vroče vode in vanjo stresemo vsebino 3 vrečk modre oz. vijolične barve za pirhe. Pomešamo z žlico, da se prah raztopi v vodi (oz. upoštevamo navodila na embalaži). Zaščitimo še delovno površino in si pripravimo kartonasti embalaži od jajc, kamor bomo zlagali pobarvane pirhe.

Ko so jajca kuhana, še vroča zlagamo v barvo, nekatere v modro, druge v vijolično.

galaktični pirhi

Barve, ki sem jih uporabila, so dale močnejši odtenek modre kot vijolične. Tiste, ki so bili obarvani vijolično, sem še polila z modro, vendar ne po celotni površini, tako da se je ponekod še videla vijolična, drugje pa je prevladovala modra. Najbolje je, da malo poskusimo, kako se barve obnesejo in naredimo pirhe take, kot nam je bolj všeč. Dlje ko jih pustimo v barvi in bolj kot so jajca in obarvana voda vroči, bolj intenzivna je potem barva pirha.

galaktični pirhi

Pobarvane pirhe previdno zlagamo na kartonasto embalažo za jajca. Pri tem si pomagamo z žlico.

galaktični pirhi

Ko so pirhi suhi, je čas, da jih pošpricamo z belo in rumeno barvo, da dobijo zvezdice. Na mizo ali pult postavimo na stran zvrnjeno kartonasto škatlo ali pa kako drugače (npr. s časopisnim papirjem) zaščitimo površino (vodoravno in navpično). Škatlo s pirhi postavimo na sredino. Na paleto ali košček kartona damo za slabo četrtino žličke akrilne barve in jo po potrebi razredčimo s kapljico vode. Čopič držimo tako, da s prstom lahko drsimo po ščetinah, da barva špricne z njega proti pirhom.

Ko zaključimo z belo barvo, ponovimo postopek še z rumeno. In ko je barva suha, pirhe obrnemo in jih po želji pošpricamo še po drugi strani.

galaktični pirhi

Suhi galaktični pirhi potrebujejo še malo leska. Na tanko jih premažemo z oljem. Na spodnji fotografiji se vidi razlika med pirhi brez leska na levi in na desni pirhi, ki sem jih premazala z oljem. Olje se sicer čez nekaj časa vpije v lupino, tako da se lesk nekoliko izgubi in če želimo, lahko postopek ponovimo.

galaktični pirhi

Galaktični pirhi so končani. Vsak je unikaten in nekaj posebnega. Uživajte v ustvarjanju in dober tek!

galaktični pirhi

Poskusite pirhe okrasiti še takole:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor