Enostaven bezgov sirup s pomarančo
Spodnji recept za bezgov sirup s pomarančo sem dobila od sestrične, ki pa sem ga malo prilagodila. Odličen je. Aromatičen in polnega okusa po bezgu, z dodatkom pomaranč in limone.
Razredčite si ga po svojih željah in okusu, meni pa je najboljši, če del vode nadomestim z naravno mineralno vodo. Priprava pa je zelo enostavna.
Pripomočki za bezgov sirup s pomarančo:
- poljubno velike steklenice z zamaški
- gosto cedilo
- bombažna gaza
- ožemalnik citrusov
Sestavine za bezgov sirup s pomarančo
Za cca. 4 l bezgovega sirupa:
- 3 l vode
- 35-40 cvetov bezga
- 3 pomaranče
- 1-2 limoni
- 2 kg sladkorja
- 25 g citronske kisline
Priprava bezgovega sirupa s pomarančo
V večjo, primerno veliko posodo s pokrovko nalijemo 3 l hladne vode. Vanjo dodamo cvetove bezga, 35-40 cvetov. Odvisno od tega, kako veliki so in kako intenziven okus si želite. Jaz cvetovom peclje odstrižem (lahko pogrenijo sirup).
Cvetove bezga nabiramo vedno v lepem in sončnem vremenu, ko nekaj dni ne dežuje, le tako bodo cvetovi bezga polni dobrega. Prav tako jih ne spiramo pod vodo ampak jih zgolj mehansko očistimo in ročno odstranimo morebitne smetke.
3 pomaranče in 2 limoni pod vročo vodo resnično dobro umijemo in operemo (zdrgnemo z gobico). Priporočam bio pomaranče in limone. Prerežemo in dobro ožamemo. Nato pa ostanke pomaranč in limone narežemo na manjše kose. Tako iztisnjen sok, kot lupine dodamo k bezgu, ki je že namočen.
Premešamo s kuhalnico, posodo pokrijemo s pokrovko in pustimo namočeno 18-24 ur.
Po preteku tega časa, vzamemo drugo, primerno veliko posodo, nanjo položimo gosto cedilo in na cedilo še bombažno gazo. Vsebino prve posode precedimo, na koncu ostanke, ki so na gazi, ožamemo, da iztisnemo vse.
Dobljeno tekočino postavimo na štedilnik, dodamo 2 kilograma sladkorja in med stalnim mešanjem segrevamo, da se sladkor stopi. Tik preden bezgov sirup s pomarančo zavre, dodamo še 25 g citronske kisline. Ko zavre, ob zmernem vrenju pokuhamo še za 3-5 minut.
V tem času, ko segrevamo sirup, ali že prej, si lahko tudi pripravimo steklenice in zamaške.
Čiste steklenice postavimo v pečico tako, da se med seboj ne dotikajo in jih steriliziramo, to pomeni, da pečico ogrejemo na 100 °C in steklenice v njej pustimo 10 minut. Medtem, ko steklenice lahko uporabimo večkrat, vam svetujem, da zamaške uporabite nove, le tako boste prepričani, da dobro tesnijo.
Prevret sirup s pomočjo lija in zajemalke polnimo v steklenice, ki so lahko še vroče (pazljivo!), ali ohlajene. Če polnimo ohlajene, jih pri tem postavimo na kovinsko podlago, da ne počijo. Steklenice napolnimo skoraj do roba. Zapremo jih s pokrovčki, ki dobro tesnijo.
Tako napolnjene in zaprte steklenice z bezgovim sirupom postavimo na mirno mesto, tako, da se med seboj ne dotikajo in jih pokrijemo z brisačo ter pustimo, da se počasi ohlajajo.
Povsem ohlajene steklenice z bezgovim sirupom s pomarančo opremimo z nalepko s podatki o vsebini in datumu polnjenja. Tako pripravljen bezgov sirup s pomarančo hranimo v temnem, suhem in hladnem prostoru. Neodprt sirup je uporaben najmanj leto dni.
Po odprtju sirup hranimo v hladilniku, ni pa obvezno, v kolikor ga bomo zelo hitro porabili.
Redčimo ga v poljubnem razmerju z vodo, mineralno vodo, … Pozimi ga lahko dodamo tudi v čaj namesto medu ali sladkorja.
Ljubitelji bezga poskusite tudi: