Češnjeva marmelada na hitro
Ko je sezona češenj in če je letina bogata, smo zelo veseli, saj lahko te svetleče, žametno rdeče in zapeljive sadeže neomejeno uživamo in jih shranimo za dni, ko jih več ni. Češnjevo marmelado lahko kuhamo na več načinov, odvisno kakšne so naše želje: takšno z večjimi delčki sadja, kot džem, pa v kombinaciji z drugimi sestavinami, takšno z minimalno sladkorja … Marmelada po tem receptu je popolnoma gladka in sladka. Zelo primerna je za namaz na kruh, palačinke, za peko buhteljnov, krofov in drugih peciv. In seveda, priprava češnjeve marmelade na hitro je brez dolgotrajnega kuhanja, gotova je 1, 2, 3. Edini čas, ko traja malo dlje, je čas razkoščičevanja češenj.
Češnjeva marmelada na hitro – pripomočki:
- palični mešalnik
- kozarci za marmelado
Češnjeva marmelada na hitro – sestavine:
Količina zadošča za cca. 2200 g marmelade
- 1800 g razkoščičenih zrelih češenj
- 700 g sladkorja
- sok ene limone
- 2 žlici ruma
- 37 g Gelfix ekstra (1 vrečica in pol) – želirno sredstvo za kuhanje marmelade
Češnjeva marmelada na hitro – postopek:
Najprej razkoščičimo češnje. To je v bistvu edini čas opravila pri kuhanju te marmelade, ko je zamudno in traja malo dlje. Čez razkoščičene češnje posipamo 300 g sladkorja in jih prelijemo s sokom ene limone. Sestavine premešamo in nekaj ur (vsaj 3, še bolje čez noč) pustimo češnje v marinadi.
Po preteku časa mariniranja češenj, s paličnim mešalnikom češnje spasiramo v gladko. Češnje pasiramo še hladne. Vmes bo nastalo nekaj pene, katero odstranimo.
Spasirane češnje prelijemo v večji lonec. V skodelici želirno sredstvo pomešamo z nekaj sladkorja. Preostanek sladkorja dodamo spasiranim češnjam in na koncu primešamo še želirno sredstvo s sladkorjem. Temeljito premešamo in začnemo s kuhanjem marmelade.
Ko marmelada zavre, bo nastalo kar veliko pene. Te sproti odstranjujemo tako dolgo, da jih več ne bo. Pene namreč lahko povzročijo, da se marmelada pokvari.
Kuhanje traja približno 8 minut, vendar samo zato tako dolgo, ker pene nikakor niso hotele pojenjati. Ko jih vse odstranimo in opazimo na površju zgubano plast, je marmelada gotova.
Kozarce za marmelado in pokrove steriliziramo v pečici na 80 stopinj Celzija in nato še z vročo marmelado napolnimo kozarce. Kozarce tesno zapremo in jih na mirnem mestu pustimo, da se češnjeva marmelada ohladi.
S češnjevo marmelado na hitro vam želim veliko sladkih in slastnih trenutkov.
Priporočam še recept za:
- Češnjeva marmelada iz pečice
- Zapeljiva češnjeva pita
- Tradicionalna francoska jajčna sladica – clafoutis
- Kvašen češnjev kolač
- Češnjevi mafini
- Češnjeve rezine z beljakovim snegom