Spekulas namaz
Spekulas namaz je odličen namaz z okusom po Spekulas (Speculaas) piškotih. Gre za dišeče zimske piškote s cimetom, ingverjem in drugimi prazničnimi začimbami. Namaz odlikuje prvovrsten okus po začimbah, piškotih in maslu, odlična mazljivost ter vsestranska uporabnost.
Namaz lahko namažemo na kruh, palačinke, piškote, uporabimo ga lahko v sladicah (tortah, kremah, pitah), odličen pa je seveda tudi kar na žlico. Priprava je zelo hitra in enostavna.
Pripomočki – Spekulas namaz:
Sestavine – Spekulas namaz:
(za mali kozarec oz. cca. 300 g namaza)
- 150 g Spekulas piškotov (lahko uporabimo tudi domače Spekulas piškote ali medenjake)
- 100 g kondenziranega mleka*
- 20 g trsnega sladkorja
- 1/4 žličke cimeta
- ščep soli
- 20 g masla (sobne temperature ali stopljen)
- nekaj kapljic limoninega soka (pol žličke)
* Sama sem uporabila nesladkano kondenzirano mleko iz tetrapaka. Lahko pa uporabimo tudi sladkano – npr. iz pločevinke (v tem primeru izpustimo sladkor iz recepta ter dodamo večjo količino kondenziranega mleka, cca. 80 g več kot zgoraj zapisano).
Postopek – Spekulas namaz:
Najprej si pripravimo vse sestavine. Maslo naj bo segreto na sobno temperaturo ali stopljeno. V blender damo najprej suhe sestavine: nalomljene Spekulas piškote, sladkor, sol in cimet ter miksamo, da dobimo drobno mleto zmes.
Dodamo še preostale sestavine: maslo, limonin sok in kondenzirano mleko ter še enkrat miksamo, da dobimo enotno mazljivo zmes.
Vmes ustavimo blender in s stranic blenderja postrgamo morebitne nevmešane sestavine ter nato še enkrat vse skupaj zmiksamo.
Namaz le še prestavimo v steklen kozarec ter ga dobro zapremo in hranimo v hladilniku 7 do 14 dni. Če ga prej ne zmanjka. 🙂 Pred uporabo ga lahko nekoliko segrejemo (v mikrovalovni pečici ali nad paro), da se malo zmehča in postane nekoliko bolj mazljiv.
Njam! Slasten Spekulas nama je nared – naj se sladkanje prične.