Spekulas namaz
Print Friendly, PDF & Email

Spekulas namaz je odličen namaz z okusom po Spekulas (Speculaas) piškotih. Gre za dišeče zimske piškote s cimetom, ingverjem in drugimi prazničnimi začimbami. Namaz odlikuje prvovrsten okus po začimbah, piškotih in maslu, odlična mazljivost ter vsestranska uporabnost.

Namaz lahko namažemo na kruh, palačinke, piškote, uporabimo ga lahko v sladicah (tortah, kremah, pitah), odličen pa je seveda tudi kar na žlico. Priprava je zelo hitra in enostavna.

Pripomočki – Spekulas namaz:

  • blender oz. sekljalnik
  • lopatka (spatula)
  • steklen kozarecSpekulas namaz

Sestavine – Spekulas namaz:

(za mali kozarec oz. cca. 300 g namaza)

  • 150 g Spekulas piškotov (lahko uporabimo tudi domače Spekulas piškote ali medenjake)
  • 100 g kondenziranega mleka*
  • 20 g trsnega sladkorja
  • 1/4 žličke cimeta
  • ščep soli
  • 20 g masla (sobne temperature ali stopljen)
  • nekaj kapljic limoninega soka (pol žličke)

* Sama sem uporabila nesladkano kondenzirano mleko iz tetrapaka. Lahko pa uporabimo tudi sladkano – npr. iz pločevinke (v tem primeru izpustimo sladkor iz recepta ter dodamo večjo količino kondenziranega mleka, cca. 80 g več kot zgoraj zapisano).

Postopek – Spekulas namaz:

Najprej si pripravimo vse sestavine. Maslo naj bo segreto na sobno temperaturo ali stopljeno. V blender damo najprej suhe sestavine: nalomljene Spekulas piškote, sladkor, sol in cimet ter miksamo, da dobimo drobno mleto zmes.

Dodamo še preostale sestavine: maslo, limonin sok in kondenzirano mleko ter še enkrat miksamo, da dobimo enotno mazljivo zmes.

Vmes ustavimo blender in s stranic blenderja postrgamo morebitne nevmešane sestavine ter nato še enkrat vse skupaj zmiksamo.

Namaz le še prestavimo v steklen kozarec ter ga dobro zapremo in hranimo v hladilniku 7 do 14 dni. Če ga prej ne zmanjka. 🙂 Pred uporabo ga lahko nekoliko segrejemo (v mikrovalovni pečici ali nad paro), da se malo zmehča in postane nekoliko bolj mazljiv.

Njam! Slasten Spekulas nama je nared – naj se sladkanje prične.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor