Speculaas piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Speculaas piškoti so polni dišečih začimb. Izvirajo iz področja današnje Nizozemske in Belgije. Tradicionalno so jih pekli na večer pred Svetim Miklavžem. Za oblikovanje piškotov so uporabili posebne izrezljane lesene modelčke. Zaradi fantastične mešanice začimb so najbolj dišeči piškoti, kar jih poznam. Ker nimam originalnih lesenih modelčkov, uporabljam kar običajne modelčke za izrezovanje piškotov. So izredno hrustljavi in presenetljivo enostavno jih je pripraviti. Pri nas doma so vsako leto v decembru pravi hit in vedno prvi poidejo. Lahko so tudi krasno dišeče darilo.

speculaas-piskotiSpeculaas piškoti – pripomočki:

  • ročni mešalnik z metlicami za stepanje
  • visoka plastična posoda
  • kuhinjska tehtnica
  • manjša skodelica
  • 2 večji skledi
  • folija za živila
  • valjar
  • modelčki za piškote
  • papir za peko
  • pekač
  • pečica
  • špatula
  • mrežica za ohlajanje piškotov

Speculaas piškoti – sestavine:

(za približno 500 g piškotov)

  • 200 g moke
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 100 g masla (sobne temperature)
  • 1 jajce
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • 1/2 čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 1/2 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/4 čajne žličke mletega kardamoma
  • 1/4 čajne žličke mletega ingverja
  • noževo konico mletega belega popra
  • ščep soli
  • pol paketa (6 g) pecilnega praška
  • 4 žlice vode (po potrebi)

Speculaas piškoti – priprava:

V visoki posodi penasto stepemo maslo in sladkor nato dodamo še celo jajce in na hitro stepemo.

speculaas-piskotiVse skupaj prestavimo v skledo. Začimbe …

speculaas-piskoti… ščep soli in pecilni prašek umešamo v moko.

speculaas-piskotiMešanico moke in začimb postopoma dodajamo v penasto stepeno maslo s sladkorjem in jajcem. Testo gnetemo z rokami. Če pride testo presuho po žlicah dodajamo vodo, dokler ne dobimo testa, ki lepo odstopi od sklede.

speculaas-piskotiTesto zavijemo v folijo za živila in ga za vsaj 2 uri postavimo v hladilnik.

speculaas-piskotiTesto razvaljamo med dvema plastema folije za živila ali na pomokani delovni površini na debelino 3-5 mm.

speculaas-piskotiZ modelčki izrežemo piškote poljubne oblike.

speculaas-piskotiPoložimo jih na s peki papirjem obložen pekač in pečemo 10 minut na 180 °C v predhodno ogreti pečici.

speculaas-piskotiPečene s špatulo prestavimo na mrežico, da se ohladijo, nato jih postrežemo.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor