Okusna in zdrava tunina pašteta
Obstaja veliko različic tunine paštete, toda ta teži k čim bolj zdravim sestavinam. Poleg tune v oljčnem olju vsebuje še česen, laneno seme in sezam, pomembno aromo pa dodajo tudi sveža zelišča, kot sta bazilika in peteršilj. Priprava paštete je hitra in enostavna, ob tem pa tudi bistveno bolj zdrava in okusna kot paštete iz konzerv. Ko jo boste enkrat poskusili, več nikoli ne boste kupovali paštet iz trgovine.
Tunina pašteta – pripomočki:
- sekljalnik ali blender
Tunina pašteta – sestavine:
- 2 tuni v oljčnem olju (80 gramski)
- 6 manjših kislih kumar
- 1 strok česna
- 1 kavno žličko (najbolje domače) majoneze
- 1 jušno žlico kisle smetane
- laneno seme in sezam
- sveža zelišča: 2 vejici peteršilja in bazilike
- ščepec soli in popra
- po želji še paradižnik in kuhano jajce
Tunina pašteta – postopek:
Česen očistimo in narežemo na večje kose. Polovico kislih kumar nasekljamo, drugo polovico kumar samo prepolovimo. Peteršilj in baziliko nasekljamo.
V blender ali sekljalnik damo tuno, ki smo ji predhodno odcedili olje, kislo smetano, majonezo, česen, nenasekljano polovico kumar in z njim zmeljemo oz. sesekljamo v gladko pasto.
K tej masi nato dodamo drugo polovico nasekljanih kumar, ščepec soli in popra ter nasekljana zelišča ter ročno premešamo.
Naša domača, zdrava in okusna pašteta je pripravljena. Namažemo jo na kruh, najbolje na kakega s semeni in povrhu potresemo laneno seme in sezam. Postrežemo skupaj s paradižnikom in lističi bazilike, ki dodajo jedi svežino.
Dober tek!