Kruh iz pirine in bučne moke
Že od nekdaj rada pečem kruh. Rada mešam različne sestavine in moke. Trenutno smo v naši družini najbolj navdušeni nad današnjo različico kruha – kruh iz pirine in bučne moke.
Pripomočki za izdelavo kruha:
- večja skleda
- lopatka
- peki papir
- pekač
- tehtnica
Sestavine za domači kruh:
- 400 g pirine polnozrnate moke
- 100 g bučne fino mlete moke
- 1 zavitek vinskega kvasa
- 2 dl mlačne vode
- 2 dl Radenske ali Donata
- 0,5 dl olivnega olja
- sol
- 20 g lanenih semen
Postopek izdelave kruha:
Skupaj zmešamo suhe sestavine ( obe moki, sol, vinski kamen, lanena semena ), dodamo še vodo, Donat in olje.
Dobimo gladko in ne kompaktno maso.
Prelijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in štruco oblikujemo z lopatko. Postavimo v prej ogreto pečic na 200 °C za 15 min, nato zmanjšamo na 180 °C in pečemo še 1 uro.
Kruh vzamemo iz pečice, ga zavijemo v krpo in pokrijemo s plastično vrečo, da ostane skorja mehka.
Naj zadiši po domačem. Dober tek.
Renata Novak
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 3.5]