Mesni polpeti
Mleto meso je eno najbolj uporabnih, saj lahko iz njega pripravimo res ogromno različnih jedi. Ena izmed njih so tudi mesni polpeti. Po tem receptu bodo vaši polpeti rahli, sočni in tudi izjemno okusni. Lahko se ponudijo topli, hladni, lahko z njimi pripravimo domače hamburgerje, lahko pa jih enostavno ponudimo s pire krompirjem, krompirjevo solato ali kosom kruha. Dovolj razlogov, da jih tudi vi pripravite za kosilo.
Mesni polpeti – pripomočki:
- večja skleda
- manjša posoda
- ponev
- nož, kuhalnica, lopatka
Mesni polpeti – sestavine:
(za približno 10 polpet)
- 500 g mletega mešanega mesa (goveje in svinjsko)
- 2 kosa kruha en dan starega (lahko 2 žemlji, kajzerici)
- 2 dl toplega mleka
- 1 jajce
- 1 čebula
- olje
- začimbe: sol, poper, mleti česen, rdeča sladka paprika, majaron
Mesni polpeti – priprava:
Najprej natrgamo kruh na manjše koščke in jih prelijemo s toplim mlekom. Pustimo nekaj minut, dokler ne pripravimo vseh drugih stvari.
Na drobno nasekljamo čebulo in jo prepražimo na malo olja. Ohladimo jo.
V večjo skledo damo meso. Dodamo jajce in začimbe po okusu; sol, poper, mleti česen, rdečo papriko in majaron. Z začimbami ne skoparimo, da bomo dobili močan okus. Dodamo še ohlajeno čebulo in namočen kruh. Po potrebi ga malo ožamemo. Maso premešamo s kuhalnico ali roko.
V ponev damo greti toliko olja, da prekrije dno in medtem oblikujemo polpete. Če se nam zdi masa premehka, da bi jo oblikovali, lahko dodamo malo krušnih drobtin. Ne smemo oblikovati premajhnih polpet, saj med peko gredo še malo skupaj.
Oblikovane polpete damo peči na ponev. Ogenj ne sme biti premočan, saj bomo imeli zunaj zažgane, notri pa surove. Na vsaki strani jih pečemo približno 4 minute, odvisno od debeline. Če so debelejši, podaljšamo čas peke za kakšno minuto. Nikakor pa jih ne pečemo predolgo saj bodo zažgani in izsušeni.
Ko so pečeni, jih z lopatko poberemo iz ponve in damo v posodo ali na krožnik, v katerega smo dali kos papirnate serviete, da vpije odvečno maščobo.
Tako. Sočni, rahli in okusni polpeti so pripravljeni za na krožnik, skupaj s prilogo. Pa tudi samo s kosom kruha bodo odlični.
Pa dober tek!