Domač kvas
Print Friendly, PDF & Email

Ali ste vedeli, da iz zelo preprostih sestavin, ki jih imamo vedno na zalogi, lahko sami naredimo zelo dober in učinkovit domač kvas? Uporabimo ga lahko za peko kruha in vseh ostalih peciv za katere uporabljamo suhi ali sveži kvas Domač kvas lahko naredimo zelo preprosto, le čas priprave je nekoliko daljši, a verjemite mi, splača se ga narediti, kajti lahko ga zamrznemo in po tem uporabimo kadarkoli. Prav tako iz zamrznjenega kvasa lahko po tem, ko smo ga odtajali naredimo novo količino vedno znova. Lahko bi rekli, da nam na ta način kvasa nikoli ne bo zmanjkalo.

Domač kvas, pripravljen po tem receptu, kruhu in pekarskimi izdelki daje odličen okus. Poleg tega kruh in peciva, ostanejo sveži veliko dlje, kot pri uporabi trgovinskih različic. Po tem receptu bomo pripravili okoli 4 dl domačega kvasa, kar bo zadostovalo za pripravo približno 1,5 kg kruha ali peciva.

Pripomočki za domač kvas:

  • stekleni kozarec za vlaganje 800 ml

Sestavine za domač kvas

Prvi dan:

  • 1 velika ravna jušna žlica sladkorja
  • 60 g gladke bele moke tip 500
  • 1 dl tople vode

Drugi dan:

  • 60 g gladke bele moke tip 500
  • 1 dl tople vode

Tretji dan:

  • 60 g gladke bele moke tip 500
  • 1 dl tople vode

Kako pripravimo domač kvas

Za pripravo domačega kvasa potrebujemo štiri dni, oziroma, 4. dan je kvas pripravljen za uporabo. Kot omenjeno, lahko kvas, ki ga bomo pripravili, tudi zamrznemo in po odtaljevanju ponovno uporabimo. Lahko pa iz zamrznjenega dela kvasa, po odtaljevanju, naredimo novo količino domačega kvasa, tako bomo z malo količino odtaljenega, že prej pripravljenega kvasa, povečali končno količino in moč, znova narejenega kvasa. Na ta način imamo kvas lahko vedno na razpolago.

Pa začnimo.

Prvi dan

Vzamemo čist in suh stekleni kozarec za vlaganje. Vanj vlijemo 1dl tople vode in dodamo 1 poravnano jušno žlico sladkorja.

Ti dve sestavini premešamo in jima dodamo 60 g gladke bele moke. Vzamemo žlico in vse dobro premešamo tako, da se sestavine lepo združijo. Paziti moramo, da v kozarcu ne bo grudic, moka se mora lepo združiti z vodo in sladkorjem.

Sedaj kozarec pokrijemo z aluminijsko folijo, ki bo služila za pokrov. Folije ne stisnemo preveč trdo okoli kozarca, tako bomo poskrbeli za majhen pretok zraka,  ki bo pospešil nastajanje kvasovk.

Tako pripravljeno zmes v kozarcu za vlaganje, ki smo ga pokrili z aluminijasto folijo, postavimo na sobno temperaturo v temnejši prostor in pustimo do naslednjega dne.

Drugi dan

Drugi dan odstranimo aluminijasti pokrov in sestavine v kozarcu ponovno premešamo.

Sestavinam dodamo 1 dl tople vode in 60 g moke.

Sladkorja ne dodajamo. Sladkor dodamo samo prvi dan in ga ne dodajamo nič več. Sedaj ponovno dobro premešamo sestavine v kozarcu.

Na kozarec sedaj namesto aluminijaste, namestimo pvc folijo za živila ter čez poveznemo še čisto kuhinjsko krpo.

Ponovno postavimo v temnejši prostor na sobni temperaturi. Pustimo stati do naslednjega dne.

Tretji dan

Tretjega dne bomo po odstranitvi kuhinjske brisače in folije, opazili kvasovke na površini.

Po odstranitvi brisače in pvc folije ponovno premešamo sestavine v kozarcu in vlijemo 1 dl tople vode ter dodamo 60 g moke.

Ponovno dobro premešamo in pokrijemo najprej s pvc folijo za živila, nato pa še s aluminijasto in pri tem ne pozabimo pustiti malo prostora za dotok zraka.

Torej folij ne pritrdimo preveč tesno ob robove steklenice. Ponovno postavimo v temnejši prostor na sobni temperaturi ter počakamo do naslednjega dne.

Četrti dan

Četrti dan vzamemo kozarec, odstranimo pokrove in kvas malo premešamo.

Kvas je sedaj narejen in pripravljen za uporabo. Na 600 g moke dodamo 1,5 dl domačega kvasa in zamesimo za poljuben pekovski izdelek.

Ostanek domačega kvasa vlijemo v posodo s pokrovom in postavimo v zamrzovalnik.

Pred ponovno uporabo kvas najprej odtalimo. Odtaljeni kvas lahko uporabimo za pripravo kruha in peciva ali pa iz njega naredimo novo količino kvasa po opisanem 4 dnevnem postopku. Domači kvas narejen po tem receptu, nekoliko počasneje vzhaja tako da svetujem, da narejeno testo pripravite zvečer in pustite čez noč da vzhaja na toplem in v pokriti posodi.

Kruh ali peciva lahko izdelamo po običajnem postopku, lahko jih pripravimo tudi s pomočjo kruhomata, le čas vzhajanja naj bo daljši.

Kruh in peciva narejena s uporabo domačega kvasa narejenega po tem receptu so zelo okusna ter ostajajo sveža dlje časa kot kruh iz trgovine.

Želim vam obilo svežega in dobrega peciva.

 

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor