Borovničeva pita z mrežico
Print Friendly, PDF & Email

Obožujemo pite, ker pite obljubljajo presenečenje. Včasih lahko celo prevzamejo vlogo torte. Krhko testo poljubno obložimo in oblogo prekrijemo z mrežico. Nadev je sladek, prav tako je lahko slan, po želji in okusu. Pite so vsestransko uporabne in nadvse priljubljene. Borovničeva pita z mrežico bo vsekakor v trenutku pošla.

Borovničeva pita z mrežico – pripomočki:

  • pekač za pite premera 26 cm

Borovničeva pita z mrežico – sestavine:

Testo:

  • 400 g ostre moke
  • 120 g sladkorja
  • 160 g masla
  • 2 jajci (manjši)
  • 1 vaniljev sladkor
  • naribana limonina lupinica 1/2 limone
  • ščep soli

Borovničev nadev:

  • 550 g borovnic (sveže ali zmrznjene)
  • 100 g sladkorja
  • sok 1 manjše limone
  • naribana limonina lupinica 1/2 limone
  • 1 kavna žlička cimeta
  • 60 g koruznega škroba (Gustin)

Borovničeva pita z mrežico – postopek:

V posodo za testo odmerimo vse sestavine hkrati in z rokami zgnetemo testo. Naredimo 2 kepi testa, ena naj tehta 100 g več. Manjšo kepo testa shranimo na hladno.

Večjo kepo testa z rokami razpotegnemo po celotni površini pekača in še po steni pekača navzgor. Pazimo, da testo čimbolj enakomerno porazdelimo. Če uporabimo keramični pekač, ga ni potrebno predhodno namastiti. Če uporabimo pekač, na katerega se nam običajno testo prime, ga premažemo z maslom.

Sedaj pripravimo borovničev nadev. Najboljše se obnesejo sveže borovnice. V receptu sem uporabila zamrznjene haskap sibirske borovnice. Borovnice razvijejo najboljši okus, ko so sveže. Če jih termično obdelamo, okus znatno zbledi. Zato jim bomo dodali sok limone, limonino lupinico, cimet in sladkor ter jim tako dvignili okus. Ker borovnice vsebujejo zelo malo pektina in ker izločijo veliko soka, dodamo še koruzni škrob,  kateri bo sok zgostil, zaželiral, podobno kot puding. Vse sestavine premešamo, da se enakomerno porazdelijo.

Borovničev nadev enakomerno porazdelimo čez testo za pite.

Sedaj iz hladilnika vzamemo kepo manjšega testa in iz njega naredimo svaljke. Svaljke testa polagamo čez borovničev nadev in oblikujemo mrežo.

Borovničevo pito pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 45 minut. Pečeno pito damo hladit vsaj za 4 ure ali še bolje čez noč. Jaz sem bila neučakan in sem jo rezala že po treh urah. V času ohlajanja bo nadev postal kompakten.

Borovničevo pito z mrežico postrežemo na krožniku. Če želimo, jo po vrhu rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor