Češnjev kompot za začetnike
Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši … Če imate tudi vi radi te sladke sadeže, jih morate nujno shraniti za zimski čas. Lahko jih shranite v zamrzovalniku ali pa jih vložite v ličnih kozarčkih v obliki kompota. Sledeči recept za kompot je prav gotovo najpreprostejši in primeren za začetnike ali tiste, ki vam primanjkuje časa.
Češnjev kompot za začetnike – pripomočki:
- kozarci za vlaganje s pokrovi
- žlica
- lonec
- kuhinjska krpa
Češnjev kompot za začetnike – sestavine:
(za en litrski kozarec)
- približno dve pesti češenj
- 4 žlice sladkorja
- voda
- košček cimetove skorjice
Češnjev kompot za začetnike – postopek:
Češnjam odstranimo peclje in po potrebi umijemo. Če menimo, da so v češnjah črvi, lahko češnje namočimo za nekaj ur v vodo. Črvi bodo priplavali na vrh in jih bomo lahko enostavno odstranili. V vsak kozarec za vlaganje nasujemo štiri žlice sladkorja in napolnimo s češnjami. Po želji dodamo košček cimetove skorjice in do vrha zalijemo z vodo – kar iz pipe. Kozarce dobro zapremo.
Na dno lonca položimo kuhinjsko krpo, nanjo pa kozarce s kompotom. Lonec napolnimo z vodo do dveh tretjin, nato pa začnemo segrevati. Ko voda v loncu zavre, kuhamo še približno 20 minut.
Ko je pasterizacija zaključena, vzamemo kozarce iz lonca in jih postavimo narobe, ter jih pokrijemo s krpo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
Češnjev kompot je lahko tudi okusno darilo. Tako lahko že sedaj pripravljate darila z mislijo na prijatelje, ki bodo deležni vaših dobrot.
Naj vam tekne!