Orehovec
Print Friendly, PDF & Email

Že v preteklosti so govorili, da manjša količina orehovca dobro vpliva pri težavah z želodcem. Konec junija je pravi čas za nabiranje zelenih orehov in pripravo domačega orehovega likerja oziroma orehovca.

Orehovec

Orehovec – pripomočki:

  • velik kozarec za vlaganje s pokrovom (ali aluminijasta folija)
  • deska in nož za rezanje
  • gumijaste rokavice
  • tehtnica
  • cedilo
  • steklenice

Orehovec – sestavine:

  • 15 zelenih orehov
  • 400 g sladkorja
  • 1 vaniljin sladkor
  • 1 limona (po možnosti bio)
  • 1 pomaranča (po možnosti bio)
  • 10 zrn kave
  • 5 – 10 klinčkov (nageljnovih žbic)
  • 1 – 1,5 l žganja

Orehovec – postopek:

Konec junija naberemo še zelene orehe. Primerno zreli so tisti, ki v notranjosti še niso rjavi, ampak beli. Orehe narežemo na četrtine in jih damo v kozarec. Pri tem opravilu toplo priporočam uporabo rokavic, saj v nasprotnem primeru ostanejo na rokah trdovratni madeži.

Orehovec

Limono in pomarančo operemo in narežemo na kolobarje. Zložimo v steklen kozarec, ter dodamo še vse ostale sestavine.

Orehovec

Na koncu zalijemo z žganjem in kozarec zapremo s pokrovom ali aluminijasto folijo. Tako pripravljen kozarec postavimo na sončno okensko polico ali balkon za štiri tedne. Vmes večkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Po štirih tednih orehovec precedimo in nalijemo v steklenice. Dobili bomo pijačo temno rjave barve, ki jo je najbolje ponuditi dobro ohlajeno.

Orehovec

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 37 Povprečno: 4.3]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor