Orehovec
Že v preteklosti so govorili, da manjša količina orehovca dobro vpliva pri težavah z želodcem. Konec junija je pravi čas za nabiranje zelenih orehov in pripravo domačega orehovega likerja oziroma orehovca.
Orehovec – pripomočki:
- velik kozarec za vlaganje s pokrovom (ali aluminijasta folija)
- deska in nož za rezanje
- gumijaste rokavice
- tehtnica
- cedilo
- steklenice
Orehovec – sestavine:
- 15 zelenih orehov
- 400 g sladkorja
- 1 vaniljin sladkor
- 1 limona (po možnosti bio)
- 1 pomaranča (po možnosti bio)
- 10 zrn kave
- 5 – 10 klinčkov (nageljnovih žbic)
- 1 – 1,5 l žganja
Orehovec – postopek:
Konec junija naberemo še zelene orehe. Primerno zreli so tisti, ki v notranjosti še niso rjavi, ampak beli. Orehe narežemo na četrtine in jih damo v kozarec. Pri tem opravilu toplo priporočam uporabo rokavic, saj v nasprotnem primeru ostanejo na rokah trdovratni madeži.
Limono in pomarančo operemo in narežemo na kolobarje. Zložimo v steklen kozarec, ter dodamo še vse ostale sestavine.
Na koncu zalijemo z žganjem in kozarec zapremo s pokrovom ali aluminijasto folijo. Tako pripravljen kozarec postavimo na sončno okensko polico ali balkon za štiri tedne. Vmes večkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Po štirih tednih orehovec precedimo in nalijemo v steklenice. Dobili bomo pijačo temno rjave barve, ki jo je najbolje ponuditi dobro ohlajeno.
Naj vam tekne!