Nadevan sladek krompir pečen v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Sladek krompir, ki ga nadevamo in spečemo v pečici, je zelo okusen z rahlo sladkobnim okusom, saj priloge, ki smo jih dodali sladkemu krompirju, oslabijo sladek okus krompirja in obrok naredijo zanimiv in zapeljiv.

Sladki krompirji se razlikujejo med seboj, od oranžne do bolj rjave ali sivkaste barve, njihove lastnosti so odvisne od klime, kjer je bil krompir pridelan. Prihod sladkega krompirja iz Srednje Amerike, kjer je bil sestavni del tradicionalne kuhinje, v Evropo v 15. stoletju se je najprej uveljavil v Italiji, Španiji in na Portugalskem. Zaradi vitaminov A, B, C, D, železa in magnezija nam sladek krompir tudi krepi imunski sistem.

Sladek krompir, nadevan in pečen v pečici

Pripomočki za pripravo nadevanega sladkega krompirja

  • pečica

Sestavine nadevan sladki krompir

Za štiri osebe:

  • 1300 g sladkega krompirja
  • 100 g prekajene slanine
  • 80 g čebule
  • 3 stroke ali 1 žličko na drobno narezanega česna
  • 100 g rdeče in zelene sveže paprike
  • sol po okusu

Priprava nadevanega sladkega krompirja

Krompir dobro operemo, če je hrapav, si lahko pomagamo z grobo kuhinjsko gobico ali čisto toaletno krtačko, opran krompir osušimo in ga po dolžini prerežemo na polovico. Prerezan krompir naložimo na rešetko, ki jo vzamemo iz pečice tako, da je prerezan del zgoraj, pod rešetko pa damo pekač, saj krompir vsebuje veliko vode, ki se bo med peko odcejala v pekač.

Krompir pečemo na 180 °C klasične peke približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se zmehča, čas je odvisen tudi od debeline krompirja.

Sladek krompir, nadevan in pečen v pečici

Med tem časom, ko se krompir peče, v ponvi na hitro za 2 do 3 minute prepražimo na drobno narezano čebulo, česen, papriko in slanino.

Sladek krompir, nadevan in pečen v pečici

Med praženjem sestavine večkrat premešamo.

Sladek krompir, nadevan in pečen v pečici

Pečen krompir vzamemo iz pečice, izdolbimo sredico krompirja, in krompir naložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

Sladek krompir, nadevan in pečen v pečici

Izdolbeni krompir na drobno narežemo in dodamo prepraženi zelenjavi, ponovno premešamo, posolimo prepražimo še minuto ali dve.

Sladek krompir, nadevan in pečen v pečici

Prepraženo maso naložimo v izdolbeni krompir.

Sladek krompir, nadevan in pečen v pečici

Pekač z obloženim krompirjem damo ponovno v pečico in pečemo 12 do 15 minut na 200 °C, klasične peke, da zgornja plast dobi rahlo zapečeno barvo.

Sladek krompir, nadevan in pečen v pečici

Tudi malo drugačen krompir lahko okusno pripravimo, posebno če imamo v shrambi ali zamrzovalniku kakšen košček svinjine. Lučka Glaser

Sladek krompir lahko pripravimo tudi malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor