Nadevan sladek krompir pečen v pečici
Sladek krompir, ki ga nadevamo in spečemo v pečici, je zelo okusen z rahlo sladkobnim okusom, saj priloge, ki smo jih dodali sladkemu krompirju, oslabijo sladek okus krompirja in obrok naredijo zanimiv in zapeljiv.
Sladki krompirji se razlikujejo med seboj, od oranžne do bolj rjave ali sivkaste barve, njihove lastnosti so odvisne od klime, kjer je bil krompir pridelan. Prihod sladkega krompirja iz Srednje Amerike, kjer je bil sestavni del tradicionalne kuhinje, v Evropo v 15. stoletju se je najprej uveljavil v Italiji, Španiji in na Portugalskem. Zaradi vitaminov A, B, C, D, železa in magnezija nam sladek krompir tudi krepi imunski sistem.
Pripomočki za pripravo nadevanega sladkega krompirja
- pečica
Sestavine nadevan sladki krompir
Za štiri osebe:
- 1300 g sladkega krompirja
- 100 g prekajene slanine
- 80 g čebule
- 3 stroke ali 1 žličko na drobno narezanega česna
- 100 g rdeče in zelene sveže paprike
- sol po okusu
Priprava nadevanega sladkega krompirja
Krompir dobro operemo, če je hrapav, si lahko pomagamo z grobo kuhinjsko gobico ali čisto toaletno krtačko, opran krompir osušimo in ga po dolžini prerežemo na polovico. Prerezan krompir naložimo na rešetko, ki jo vzamemo iz pečice tako, da je prerezan del zgoraj, pod rešetko pa damo pekač, saj krompir vsebuje veliko vode, ki se bo med peko odcejala v pekač.
Krompir pečemo na 180 °C klasične peke približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se zmehča, čas je odvisen tudi od debeline krompirja.
Med tem časom, ko se krompir peče, v ponvi na hitro za 2 do 3 minute prepražimo na drobno narezano čebulo, česen, papriko in slanino.
Med praženjem sestavine večkrat premešamo.
Pečen krompir vzamemo iz pečice, izdolbimo sredico krompirja, in krompir naložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
Izdolbeni krompir na drobno narežemo in dodamo prepraženi zelenjavi, ponovno premešamo, posolimo prepražimo še minuto ali dve.
Prepraženo maso naložimo v izdolbeni krompir.
Pekač z obloženim krompirjem damo ponovno v pečico in pečemo 12 do 15 minut na 200 °C, klasične peke, da zgornja plast dobi rahlo zapečeno barvo.
Tudi malo drugačen krompir lahko okusno pripravimo, posebno če imamo v shrambi ali zamrzovalniku kakšen košček svinjine. Lučka Glaser
Sladek krompir lahko pripravimo tudi malo drugače: