Malancani (jajčevci) s sirom
Print Friendly, PDF & Email

Malancani (jajčevci, tudi melancani) s sirom so okusen prigrizek, ki je v mojem domu velikokrat na krožniku za večerjo, včasih pa tudi za kosilo. Zaradi sočnosti jajčevcev in, ker sem ljubiteljica sira, je tako pripravljena večerja zelo enostavno in hitro pripravljena.

Jajčevci vsebujejo malo maščob, imajo pa vitamin B1, B3 in B6, veliko beljakovin, magnezij, mangan, in baker. Na 100 g vsebujejo samo 25 kalorij.

Pomembno!
Surovih jajčevcev ne smemo uživati, ker vsebujejo strupeni solanin, zato jih je treba kuhati ali peči, da se s termično obdelavo solanin razkroji.

Pripomočki za pripravo jajčevcev s sirom:

  • deska za rezanje
  • nož ali salamoreznica
  • krožnik
  • papirnati prtički
  • ponev večja s pokrovko
  • kuhinjske klešče
  • štedilnik

Sestavine za pripravo jajčevcev s sirom

Za dve osebi:

  • 500 g jajčevcev
  • 4 rezine sira gaude ali drugega sira, ki se lepo topi
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol po okusu
  • poper po okusu in želji

Priprava malancanov (jajčevcev) s sirom

Najprej si pripravimo sestavine in pripomočke. Malancan (jajčevec) speremo pod tekočo vodo in ga osušimo ali obrišemo s papirnatim prtičkom.

Jajčevec narežemo po dolgem na približno 12 milimetrov široke rezine z olupkom vred. Pri tem nam je v izvrstno pomoč salamoreznica. Če pa te nimamo, si pomagamo z nožem.

V ponev damo olivno olje in na segreto olje rezine jajčevcev, ter jih na srednji temperaturi popečemo štiri do pet minut na eni strani.

Ko so rezine zapečene po eni strani, jajčevce obrnemo in na zapečen del naložimo rezine sira, ponev pokrijemo s pokrovko in pečemo na srednji temperaturi še tri do štiri minute, da se tudi druga stran zapeče in sir stopi in se razlije preko rezin malancanov.

Tako pripravljene rezine malancanov so okusne in hitro pripravljene, pa dober tek vam želim.

Danes sem pripravila recept za ljubitelje malancanov (jajčevcev) na preprost a okusen način. Lučka Glaser
Preberite pa še nekaj receptov za pripravo malancanov ali jajčevcev.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor