Domač bosanski mesni burek
Le kdo ne mara bureka? Vsakodnevno hodimo mimo njih, ko nakupujemo v trgovini ali ko gremo v pekarno. Pogosto jih tudi kupimo, a povsem drugačen čar ima domač burek, ki ga pripravimo sami in z veliko ljubezni. Njegova priprava ni zahtevna, zato spodbujam vsakega posameznika, ki ga še nikoli ni skušal samostojno pripraviti (vključno s testom), da zbere pogum in si upa narediti domač bosanski mesni burek, saj ni noben bav-bav. Verjemite, da boste s končnim izdelkom zelo zadovoljni in da bo to morda vaš prvi, toda nikakor zadnji mesni burek. Mimogrede, bosanski burek apriori pomeni mesni burek, a v Sloveniji tega nismo navajeni, zato je v naslovu polnilo posebej izpostavljeno. 🙂
Pripomočki za bosanski mesni burek:
- posoda
- prozorna folija za živila
- pladenj ali večji krožnik
- model za peko bureka
- valjar
- kuhinjski čopič
- kozarec
- star prt ali rjuha
Sestavine za bosanski mesni burek
Za testo:
- 350 g moke (bele pšenične ali posebne za pripravo vlečenega testa)
- 1 jajce
- 3 g soli
- 150 ml vode
- 50 ml olja
Za polnilo:
- 500 g mletega mesa (najbolje govedine)
- 100 ml vroče vode
- 1 sesekljano srednje veliko čebulo
- 1 strok sesekljanega česna
- 10 g soli
- 2 g popra
Postopek za bosanski mesni burek:
Najprej pripravimo testo. V posodo damo vse sestavine za meso, pazimo samo na olje, saj ga dodamo le polovico, in ga začnemo gnesti. To lahko počnemo ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota.
Testo gnetite 2 do 3 minute in ko postane že gladko, mu dodajte preostanek olja ter ga dokončno oblikujte.
Testo razdeli na tri dele in iz njih oblikuj kroglice. Postavi jih na pladenj in pokrij s folijo. Nato jih pustite 1 uro na sobni temperaturi in 1 uro v hladilniku. Če želite, ga lahko tam pustite tudi čez noč, kar pomeni, da lahko testo za burek naredite tudi dan prej.
Nato pripravite mesno polnilo. Vse sestavine za polnilo dajte v posodo.
Vse skupaj dobro premešajte in združite v homogeno zmes. Tudi njo postavite v hladilnik za vsaj eno uro, da se okusi prepojijo.
Ko je testo pripravljeno za nadaljnjo uporabo, vzemite star prt ali rjuho in z njo obložite kuhinjsko mizo. Tkanino pomokajte.
Na pomokani površini obdelajte testo najprej s pomočjo valjarja.
Potem si pomagajte še z rokami in skušajte testo razvaljati čim bolj prozorno. Nič hudega, če bo pokalo.
Nato testo premažite z 2 žlicama olja.
Potem na testo enakomerno položite meso, ki ste ga predhodno razdelili na tri dele (za vsako kroglico testa gre tretjina polnila).
Zdaj previdno zavijamo v “klobaso”. Pazimo na robove – če so debeli, jih odrežemo.
Dobljeno “klobaso” poljubno oblikujemo (v obliko polža ali klobčič). Vstavite ga v model oz. pekač za burek, ki ga predhodno ni treba naoljiti.
Po istem postopku delamo tudi z drugima dvema kroglicama testa. Vse damo v pekač in premažemo z oljem. Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija in mesni burek pečemo 20 minut. Po tem času v kozarcu zmešamo malo vroče vode in nekaj koščkov masla ter s tem burek zalijemo. Postavimo ga nazaj v pečico, toda le za minutko ali dve, da dobi lepo barvo in skorjo.
Tako, naš domač bosanski burek je pripravljen in v naši kuhinji ter celi hiši že omamno diši.
Že z videzom nas kar vabi, da ga poskusimo, a pazite jezik, saj je burek še vroč! Poleg nikakor ne pozabite na kozarec jogurta, ki je obvezen dodatek – bosanski mesni burek brez jogurta ni pravi bosanski burek. Pa dober tek!