Domač bosanski mesni burek
Print Friendly, PDF & Email

Le kdo ne mara bureka? Vsakodnevno hodimo mimo njih, ko nakupujemo v trgovini ali ko gremo v pekarno. Pogosto jih tudi kupimo, a povsem drugačen čar ima domač burek, ki ga pripravimo sami in z veliko ljubezni. Njegova priprava ni zahtevna, zato spodbujam vsakega posameznika, ki ga še nikoli ni skušal samostojno pripraviti (vključno s testom), da zbere pogum in si upa narediti domač bosanski mesni burek, saj ni noben bav-bav. Verjemite, da boste s končnim izdelkom zelo zadovoljni in da bo to morda vaš prvi, toda nikakor zadnji mesni burek. Mimogrede, bosanski burek apriori pomeni mesni burek, a v Sloveniji tega nismo navajeni, zato je v naslovu polnilo posebej izpostavljeno. 🙂

Domač bosanski mesni burek

Pripomočki za bosanski mesni burek:

  • posoda
  • prozorna folija za živila
  • pladenj ali večji krožnik
  • model za peko bureka
  • valjar
  • kuhinjski čopič
  • kozarec
  • star prt ali rjuha

Sestavine za bosanski mesni burek

Za testo:

  • 350 g moke (bele pšenične ali posebne za pripravo vlečenega testa)
  • 1 jajce
  • 3 g soli
  • 150 ml vode
  • 50 ml olja

Za polnilo:

  • 500 g mletega mesa (najbolje govedine)
  • 100 ml vroče vode
  • 1 sesekljano srednje veliko čebulo
  • 1 strok sesekljanega česna
  • 10 g soli
  • 2 g popra

Postopek za bosanski mesni burek:

Najprej pripravimo testo. V posodo damo vse sestavine za meso, pazimo samo na olje, saj ga dodamo le polovico, in ga začnemo gnesti. To lahko počnemo ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota.

Domač bosanski mesni burek

Testo gnetite 2 do 3 minute in ko postane že gladko, mu dodajte preostanek olja ter ga dokončno oblikujte.

Domač bosanski mesni burek

Testo razdeli na tri dele in iz njih oblikuj kroglice. Postavi jih na pladenj in pokrij s folijo. Nato jih pustite 1 uro na sobni temperaturi in 1 uro v hladilniku. Če želite, ga lahko tam pustite tudi čez noč, kar pomeni, da lahko testo za burek naredite tudi dan prej.

Domač bosanski mesni burek

Nato pripravite mesno polnilo. Vse sestavine za polnilo dajte v posodo.

Domač bosanski mesni burek

Vse skupaj dobro premešajte in združite v homogeno zmes. Tudi njo postavite v hladilnik za vsaj eno uro, da se okusi prepojijo.

Domač bosanski mesni burek

Ko je testo pripravljeno za nadaljnjo uporabo, vzemite star prt ali rjuho in z njo obložite kuhinjsko mizo. Tkanino pomokajte.

Domač bosanski mesni burek

Na pomokani površini obdelajte testo najprej s pomočjo valjarja.

Domač bosanski mesni burek

Potem si pomagajte še z rokami in skušajte testo razvaljati čim bolj prozorno. Nič hudega, če bo pokalo.

Domač bosanski mesni burek

Nato testo premažite z 2 žlicama olja.

Domač bosanski mesni burek

Potem na testo enakomerno položite meso, ki ste ga predhodno razdelili na tri dele (za vsako kroglico testa gre tretjina polnila).

Domač bosanski mesni burek

Zdaj previdno zavijamo v “klobaso”. Pazimo na robove – če so debeli, jih odrežemo.

Domač bosanski mesni burek

Dobljeno “klobaso” poljubno oblikujemo (v obliko polža ali klobčič). Vstavite ga v model oz. pekač za burek, ki ga predhodno ni treba naoljiti.

Domač bosanski mesni burek

Po istem postopku delamo tudi z drugima dvema kroglicama testa. Vse damo v pekač in premažemo z oljem. Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija in mesni burek pečemo 20 minut. Po tem času v kozarcu zmešamo malo vroče vode in nekaj koščkov masla ter s tem burek zalijemo. Postavimo ga nazaj v pečico, toda le za minutko ali dve, da dobi lepo barvo in skorjo.

Domač bosanski mesni burek

Tako, naš domač bosanski burek je pripravljen in v naši kuhinji ter celi hiši že omamno diši.

Domač bosanski mesni burek

Že z videzom nas kar vabi, da ga poskusimo, a pazite jezik, saj je burek še vroč! Poleg nikakor ne pozabite na kozarec jogurta, ki je obvezen dodatek – bosanski mesni burek brez jogurta ni pravi bosanski burek. Pa dober tek!

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor