Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki
Print Friendly, PDF & Email

Zeljno solato z motovilcem in doma kaljenimi kalčki je lahko pripraviti, potrebnega pa je nekaj časa, da kalčki vzklijejo in nekoliko zrastejo. To ponavadi traja nekaj dni, odvisno od semen, ki jih bomo uporabili za to. Kupijo se tudi mešanice semen, namenjene za domačo vzgojo kalčkov.

Semena moramo najprej namakati, potem pa pustiti na svetlem in toplem prostoru, da vzklijejo. Takrat je pomembno, da niso več v vodi, morajo pa biti mokra – ne smejo se izsušiti.

Dobijo se sicer prav posebne posode za kaljenje, a jaz je nimam in uporabljam tisto, kar imam na voljo doma. To so čisto osnovne stvari, ki jih ima vsakdo – krožnik, cedilo ali celo odpadna embalaža ter kos papirja ali blaga … skratka nič posebnega.

Ko kalčki dovolj zrastejo, jih enostavno potresemo po zeljni solati z motovilcem in postrežemo.

Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki

Pripomočki za zeljno solato z motovilcem in doma kaljenimi kalčki:

  • kalilnik, če ga nimamo pa:
  • globok krožnik (lahko tudi odpadna embalaža)
  • pršilka
  • kos svetlega blaga (npr. kuhinjska krpa) ali papirnata brisačka, lahko tudi kos papirja

Sestavine za zeljno solato z motovilcem in doma kaljenimi kalčki:

Za 1-2 osebi:

  • 190 g svežega belega zelja
  • 70 g motovilca
  • 3-4 žlice balzamičnega kisa
  • 3-4 žlice bučnega olja
  • 1 ščep soli
  • za približno 1 žličko semen kalilne mešanice

Postopek za zeljno solato z motovilcem in doma kaljenimi kalčki:

Solato iz zelja, motovilca in kalčkov lahko pripravimo iz kupljenih kalčkov ali pa jih vzgojimo sami. Za kalčke kupimo kalilno mešanico semen. Za približno 1 žličko semen stresemo v skledico in jim prilijemo svežo hladno vodo, da so vsa semena potopljena. Tako jih pustimo stati na pultu 4-6 ur, lahko tudi kakšno več, da se namakajo (oz. upoštevamo napotke na embalaži kalilne mešanice).

Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki

Potem vodo odlijemo, semena speremo in jih razporedimo na globok krožnik ali skledico. Uporabimo lahko tudi odpadno embalažo. Uporabljamo sicer lahko tudi posebne kalilnike, a sama ga nimam, zato uporabljam pripomočke, ki jih imam na razpolago. Semena zdaj ne smejo več plavati v vodi, morajo pa ves čas biti mokra. To pomeni, da jih bomo večkrat dnevno popršili z vodo – najlažje bo, če imamo pršilko. Če je nimamo, lahko semena namesto na krožnik damo v cedilo in jih vedno znova prelijemo z vodo, saj bo odvečna enostavno odtekla. V tem primeru pod cedilo položimo posodo, v katero bo voda lahko odtekla.

Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki

Čez krožnik ali cedilo z odcejenimi, a še vedno mokrimi semeni položimo nekakšen pokrov, ki bo preprečil preveliko izhlapevanje vode, naj pa ne bo tak, da kalčki ne bi imeli zraka in svetlobe. Dobro je torej uporabiti list papirja (lahko naredimo tudi luknjice), morda svetlo tkanino ali prozorno odpadno embalažo, v katero prav tako lahko naredimo luknjice. V redu bo tudi papirnata brisačka ali servietek, skratka nekaj, kar prepušča zrak in svetlobo, obenem pa semena ščiti pred prevelikim izhlapevanjem vode, da se nam ne bi izsušila. Najbolje bi sicer bilo, da bi imel tudi krožnik luknjice (zato lahko uporabimo tudi cedilo), da bi lahko odvečna voda odtekla, a sama vedno pazim, da semen ne navlažim preveč in na tak način mi nikoli ne splesnijo.

Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki

Potem krožnik s semeni postavimo nekam na pult in počakamo nekaj dni, približno 4 oz. odvisno od izbranih semen ter kako velike kalčke želimo, vmes pa ves čas pazimo, da so semena vlažna (pršimo s pršilko). Vedno, ko bomo pokrov odkrili, da bi popršili semena, bomo lahko opazovali, kako kalčki poganjajo in rastejo. Zelo zanimivo je ta proces približati tudi otrokom. Moja sta vestno škropila semena – naj še enkrat poudarim, da morajo ves čas biti mokra, a vode v skledici ne sme biti toliko, da bi semena v njej plavala.

Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki

Ko imamo torej čez nekaj dni primerno velike kalčke, je čas za pripravo zeljne solate z motovilcem in doma kaljenimi kalčki. Na deski na poljubno tanke in dolge lističe narežemo 190 g svežega belega zelja. Stresemo ga v skledo.

Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki

70 g motovilca položimo v skledico in prilijemo vodo, da ga lahko speremo. Po potrebi ponavljamo, dokler motovilec ni očiščen. Odstranimo tudi koreninice. Nato motovilec dodamo v skledo z zeljem.

Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki

Solimo s ščepom soli, dolijemo po 3-4 žlice balzaminega kisa in bučnega olja.

Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki

Sestavine premešamo s parom vilic.

Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki

Zeljno solato z motovilcem in doma kaljenimi kalčki naložimo v servirne skledice. Na vrh solatke položimo še kalčke in jih po želji še rahlo solimo. Dober tek!

Zeljna solata z motovilcem in doma kaljenimi kalčki

Tukaj pa sem zbrala še nekaj predlogov za solate:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor