Zelena solata s sadjem za drzne
Print Friendly, PDF & Email

Zelena solata s sadjem za drzne je prava bomba okusov, barv in tekstur! Brbončice bodo debelo pogledale, saj so navajene drugačnih solat, v tej pa se poleg osnovne zelene (pa še ta ni klasična solata ;)) skrivajo sladke jagode, hrustljave posušene banane in nežna mehka mocarela. Za piko na i se olju in kisu pridruži še pomarančni sok, za rahlo pikanten okus poskrbi drobnjak, za svežino pa melisa. Ta solata s sadjem je pravi raj tudi za oči, saj rdeče jagode na zeleni podlagi zares lepo pridejo do izraza. Vsekakor bo ta solatka požela veliko zanimanja gostov za mizo, ki jim jo lahko postrežemo kot glavno jed ali prilogo.

Pripomočki za zeleno solato s sadjem za drzne:

  • 2 skledi
  • servirna skleda ali krožnik
  • deska in nož
  • dvoje vilic

Sestavine za zeleno solato s sadjem za drzne:

Za 2 osebi:

  • 2 pesti rukole
  • 4 večji listi mlade blitve
  • ščep soli
  • 3 žlice olivnega olja
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • sok 1/4 pomaranče (nekaj žlic)
  • 120 g jagod
  • 6 kroglic mini mocarele
  • 25 g posušenih banan
  • nekaj vejic drobnjaka
  • vejica origana
  • vejica melise

*Količine so približne, saj jih lahko povsem prilagajamo svojemu okusu in dodamo več tiste sestavine, ki nam je ljubša. Če bomo solato postregli kot glavno jed, količine povečamo za enkrat.

Postopek za zeleno solato s sadjem za drzne:

Za to drzno solatko, polno nasprotij, najprej pripravimo osnovo, to sta rukola in blitva. Liste mlade blitve očistimo pod tekočo vodo in jih natrgamo na manjše koščke. Po želji odstranimo steblo in večje listne žile. Natrgane koščke blitve damo v skledo, v kateri bomo zmešali vse sestavine.

Nadaljujemo z rukolo, ki jo damo v drugo skledo in nalijemo vodo, premešamo in vodo odlijemo. Večkrat ponovimo, da odstranimo vso umazanijo in večje listke po želji natrgamo, da dobimo manjše koščke, ki jih damo k blitvi.

V skledo, v kateri smo prali rukolo, spet nalijemo vodo in vanjo potopimo origano in meliso. Vejice nato osmukamo in listke dodamo v solato.

Da bo solata okusnejša, jo začinimo s ščepom soli, 3 žlicami olivnega olja in balzamičnega kisa ter nekaj žlicami sveže iztisnjenega soka pomaranče. Z dvojimi vilicami solato dobro premešamo.

Solato naložimo v servirno skledo ali širši globok krožnik. Čez posujemo suhe banane, na četrtine narezane mini mocarele in na koščke poljubnih oblik narezane jagode, ki smo jih prej očistili in jim odstranili pecelj.

Zeleno solato s sadjem zaključimo tako, da jo pokapljamo z nekaj kapljicami olivnega olja, posujemo pa s ščepcem soli in narezanim drobnjakom. Za okras na vrh položimo listke melise.

Uživajte v pripravi in okusih nenavadnih kombinacij! 😉

Poskusite pa tudi zeleno mešano solato s pinjolami in motovilec s koruzo in redkvicami.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor