Vinegret – solata s peso
Vinegret mi je predstavila prijateljica Rusinja in takoj sem se navdušila nad to solato. Podobna je francoski solati, le da ima rdečo peso in nima majoneze. Tako je veliko bolj zdrava in je odlični način za porabo rdeč pese. Vsi, ki vam primanjkuje železa ali pa imate rdečo peso in ne veste več, kaj bi z njo, poizkusite to solato. Mene je takoj prepričala in sedaj je pogosto na jedilniku.
Nekateri zraven dodajajo tudi kislo zelje. Tako solate postane še bolj polna vitaminov in je primerna zlasti za zimske dni. V poletnih časih in sezoni sveže pese, pa kislo zelje kar izpustim.
Primerna je kot solata, ali kot samostojna jed za malico. Lahko jo pripravite tudi za bolj svečane dogodke, saj bo zaradi svoje žive barve popestrila mizo in vzbudila pozornost.
Pripomočki za vinegret – solato s peso
- deska za rezanje
- nož
- posoda za solato
- vilice za mešanje
- lonec za kuhanje (če imamo sveže sestavine)
- cedilo
Sestavine za vinegret – solato s peso
Za 2 osebi
- rdeča pesa (3 velike)
- korenje (3 večji)
- krompir (2 velika)
- čebula (1 manjša)
- grah (za eno skodelico)
- kisle kumarice (približno 6)
- olje (olivno ali navadno)
- sol
Opcijsko:
- kis (ni potreben)
- kislo zelje
Postopek priprave za vinegret – solato s peso
Če uporabljamo sveže sestavine, najprej posebej skuhamo (lahko tudi na sopari) krompir, korenje, grah in rdečo peso. Pazimo, da jih ne razkuhamo! Ko so sestavine kuhane, jih speremo z mrzlo vodo in počakamo, da se ohladijo. Peso in krompir olupimo.
Če uporabljamo zamrznjeno ali konzervirano mešanico za francosko solato jih pokuhamo, da se odtalijo ali spremo z vodo.
Krompir, korenje, rdečo peso in kisle kumarice narežemo na kocke. Čebulo sesekljamo.
Vse sestavine, razen rdeče pese stresemo v posodo. Dodamo olje in pomešamo. Po želji lahko dodamo tudi kis. Nekateri dodajajo tudi kislo zelje. Če niste pristaš kislega zelja, ga izpustite.
Na koncu dodamo še rdečo peso in pomešamo. Peso dodamo na koncu, da ne pobarva preveč ostalih sestavin. Tako ohranimo nekaj kontrasta. Poizkusimo, če želimo dodati še kaj olja, soli, kisa ali kislih kumaric.
Če bomo solato postregli kasneje, jo postavimo v hladilnik. Počaka tudi do naslednjega dne, lahko pa jo vzamete tudi s seboj za malico.
Dober tek!