Solata iz stročjega fižola
Sezona stročjega fižola je tukaj in ob vseh idejah, kako stročji fižol uporabiti, imamo pri nas najrajši ta res preprost recept. Stročji fižol skuham in ga posujem s sesekljanim česnom in drobnjakom. Jaz sem ga skuhala v ekonom loncu, ker je kuham že v 10 minutah. Obožujem ekonom lonec. 🙂
Hitra in zelo preprosta solata, saj se okus stročjega fižola zelo lepo dopolnjuje skupaj s česnom in drobnjakom. Mi jo imamo zelo radi. Poskusite jo tudi vi.
Pripomočki za solato iz stročjega fižola:
- posoda za kuhanje (jaz sem uporabila ekonom lonec)
- cedilo
- nož
- skleda za solato
Sestavine za solato iz stročjega fižola
Za 2 osebi:
- 500 g stročje fižola (jaz sem uporabila rumenega)
- sol
- 1 – 2 stroka česna
- pest drobnjaka
- sol
- kis
- olivno olje
Kako naredim solato iz stročjega fižola:
Fižol umijem in mu z nožkom odrežem konice, pri tem potegnem stran tudi kakšno morebitno nitko. Če je fižol zelo dolg, ga lahko prerežete tudi na pol oz. ga skrajšajte na kose, ki vam ustrezajo. V ekonom lonec položim umit fižol, ga malo posolim ter dolijem toliko vode, da pokrijem fižol. Fižol kuham 10 minut v ekonom loncu.
Če ekonom lonca nimate, preden se lotite čiščenja fižola, v posodo za kuhanje nalijte vodo in jo zavrite. Ko zavre, jo rahlo posolite in vanjo stresite očiščen fižol in ga kuhajte približno 20-25 minut (čas kuhanja je odvisen tudi od vrste fižola).
Ko je fižol kuhan, ga odcedim (jaz sem si pomagala s cedilom). Prestavim ga v posodo za solato in počakam nekaj minut, da se ohladi. Med tem, ko se hladi, olupim in sesekljam česen ter narežem drobnjak. Na ohlajen stročji fižol potresem česen in drobnjak ter ga po okusu zabelim še s kisom, olivnim oljem in soljo.
Solato sedaj le še premešam. To lahko storite s solatnimi vilicami ali pa tako, kot je to počela moja babi, in sicer tako, da je posodo, v kateri je solata, nekajkrat ”vrgla” v zrak in s tem privzdignila vsebino v njej, da se je fižol zmešal in ostal cel.
Poleg solate iz stročjega fižola lahko ponudite domače veganske njoke, zelenjavne cmoke, domače testenine brez jajc ali pa veganske polpete iz bučk.
Če imate radi stročji fižol, si lahko skuhate zelenjavno mineštro na hitro, ki prav tako vsebuje stročji fižol.
Dober tek!