Zelenjavni cmoki
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavni cmoki so moja različica kitajskih cmokov. Testo je narejeno iz pirine moke in mineralne vode in, ker zelenjavni cmoki ne vsebujejo jajc in mleka, jih lahko uživajo tudi tisti, ki tega ne smejo ali želijo uživati. Nadev je pripravljen iz šampinjonov in korenja. Lahko pa jih napolnite tudi s čim drugim, po okusu.

So odlično kosilo, poleg katerega se lepo poda kakšna domača omaka ali priloga in seveda solata. Jaz obožujem domačo zeleno solato, lahko si pa tudi naredite solato iz mlade špinače, čičerike in kozjega sira.

Pripomočki za zelenjavne cmoke:

  • posoda za mešanje testa
  • podloga za valjane testa
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • žlica in žlička
  • posoda za gretje vode
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • ponev s pokrovko
  • deska in nož
  • kuhalnica
  • nož za testo
  • nož za lupljenje zelenjave
  • kozarec

Sestavine za zelenjavne cmoke

Za 2 osebi oz. 4 – 5 zelenjavnih cmokov

Za testo:

  • 110 g pirine moke (+ nekaj moke za valjanje testa)
  • 110 ml mineralne vode (lahko tudi navadne vode)
  • sol po okusu
  • 1 žlička vinskega kamna

Za nadev:

  • 2 šampinjona
  • 2 manjša korenčka
  • 2 žlici paradižnikove mezge (pasiran paradižnik – pelati)
  • 1 žlička sojine omake (po želji, ni obvezna sestavina)
  • sol
  • 20 ml vode
  • pol čebule
  • 1/2 žličke kurkume
  • kokosovo olje

In še:

  • malo vode (cca.1 kozarec)
  • kokosovo olje ali olje za peko

Kako naredim zelenjavne cmoke

V posodi najprej zmešam suhe sestavine, ki jim kasneje dodam toplo mineralno vodo ali navadno vodo (vodo pred tem nekoliko segrejem na štedilniku). Vse skupaj zmešam v enotno  zmes in oblikujem testo, ki ga pustim v posodi  in dam nekam na toplo za približno pol ure, da vzhaja. Jaz sem ga dala vzhajati kar v predhodno ogreto pečico na 50 °C (pečica je medtem časom ugasnjena).

Medtem, ko testo vzhaja, naredim nadev. Narežem in olupim čebulo in korenje. Korenje narežem na čisto male koščke, da se bo prej skuhalo. Šampinjone umijem ter jih narežem. V ponev dam kokosovo olje (ali drugo olje) ter počakam, da se ponev malo segreje. Najprej prepražim čebulo, nato dodam korenje, ki ga pražim še 10 minut. Dodam še šampinjone in pražim še nekaj minut.

Nadev posolim, lahko dodate tudi žličko sojine omake (v tem primeru upoštevajte, da je slana že sojina omaka, zato maj solite) ter kurkumo. Dolijem še 1 – 2 žlici paradižnikove mezge ter 20 ml vode ter vse skupaj pokrijem s pokrovko, da se kuha še 10 – 15 minut.

Testo vzamem iz pečice ter ga pregnetem na pomokani površini. Narežem ga na 4  do 5 delov (če želite lahko cmoke naredite tudi manjše).

Posamezni kos testa razvaljam oz. razvlečem kar z roko (testo naj bo veliko v velikosti dlani) ter ga napolnim z zelenjavnim nadevom (nadeva naj ne bo veliko- približno za eno žlico nadeva). Robove cmoka dobro stisnem skupaj, da ostanejo zaprti. Napolnim še ostale cmoke.

V posodo dam malo kokosovega olja ter počakam, da se posoda malo segreje, nato v ponev na segreto olje dodam vse cmoke. Pečem jih na srednji temperaturi cca. 1- 2  minute, da se spodaj lepo zapečejo oz. da dobijo zlato rjavo barvo (to preverim kar s kuhalnico tako, da jih previdno dvignem). V posodo dolijem vodo (zelo previdno, ker bo zaradi vročine začelo cvrčati in špricati). V vodo dam malo soli, lahko pa in dodate pol žličke domače zelenjavne mešanice ali pol jušne kocke, če domačega pripravka nimate. Vode nalijem toliko, da pokrijem cmoke, nato posodo pokrijem še s pokrovko. Cmoki naj se kuhajo 25 – 30 minut.

Kuhane cmoke poberem iz vode in postrežem.

Vodo, ki ostane po kuhanju cmokov, lahko uporabite tako, da iz nje naredite juho – dolijete še nekaj vode, po potrebi dodate začimbe in v juho zakuhate poljubno jušno zakuho. Priporočam zdrobove cmoke (žličnike) brez jajc.

zelenjavni kuhani cmoki

Dober tek!

Zelenjavne kuhane cmoke lahko postrežete tudi poleg zelenjavnega golaža.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor