Cvetačna solata
Print Friendly, PDF & Email

Cvetača je zelenjava iz katere je mogoče pripraviti ogromno različnih jedi. Iz nje lahko naredimo juhe, priloge, lahko jo ocvremo,  vložimo za ozimnico …  Spada med najlažje prebavljivo zelenjavo, z zelo malo kalorijami, vendar bogato z vitamini in minerali.  Zelo dobro nadomesti oz. zamenja krompir v jedi, zato priporočam, da poskusite cvetačni pire in cvetačni riž. Danes vam predstavim recept za cvetačno solato, ki lahko popolnoma zamenja krompirjevo solato.

Cvetačna solata – pripomočki:

  • lonec
  • nož
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • ribeželn
  • skodela za preliv
  • skleda za solata
  • žlica

Cvetačna solata – sestavine:

Za 3 osebe.

  • 600 g cvetače
  • voda za kuhanje
  • sol

Solatni preliv:

  • 2 trdo kuhani jajci
  • 1/2 čebule (ali eno manjšo)
  • 2 zeleni stebelci  čebule
  • 5 zelenih stebelc drobnjaka
  • vejica svežega peteršilja
  • 2 žlici majoneze
  • 1 žlica gorčice
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • poper
  • sol

Cvetačna solata – postopek:

Glavi cvetače odrežemo zelene liste, jo operemo pod tekočo vodo in jo razrežemo na manjše cvetove. Na štedilnik pristavimo lonec z vodo, jo solimo ter v njej skuhamo cvetačne cvetove. Pri meni je kuhanje trajalo 12 minut.

Kuhane cvetačne cvetove odcedimo na cedilu in jo poplaknemo z mrzlo vodo. Kuhano cvetačo pustimo na cedilu, da se popolnoma ohladi.

Lotimo se solatnega preliva. Jajci trdo skuhamo, ju olupimo in na ribeželn drobno naribamo. V skodelo z jajci dodamo še majonezo, gorčico, drobno sesekljano čebulo, peteršilj, zeleno stebelce čebule, drobnjak, sol, poper in jabolčni kis. Nato z žlico premešamo, da se vse sestavine med seboj enakomerno premešajo. Poskusimo, če je morda potrebno dodati še sol ali poper.

Solatni preliv prelijemo čez kuhano cvetačo in premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo. Po vrhu potrosimo še malo drobnjaka.

Cvetačno solato postrežemo enako kot bi postregli krompirjevo solato. Odlično se poda k mesnim, ribjim in ocvrtim jedem.

Dober tek!

Priporočam še ogled receptov:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor