Cvetačni pire
Print Friendly, PDF & Email

Pire iz cvetače? Ja in to zelo dober pire, ki zelo spominja na pire iz krompirja, vendar je nizkokaloričen, ne vsebuje ogljikovih hidratov, temveč je bogat z vitamini in minerali. Z okusom je prepričal celo tiste, ki prisegajo, da cvetače ne jedo. Kot priloga se odlično poda k mesnim ali zelenjavnim jedem.

 

Cvetačni pire – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za kuhanje nad soparo
  • palični mešalnik
  • lonec

Cvetačni pire – sestavine:

Za 3 do 4 osebe

  • 500 g cvetačnih cvetov (tehtana že narezana cvetača)
  • 1 zravnana žlica maskarpone sira
  • 1 zravnana žlica kisle smetane
  • 1/2 žličke soli
  • ščep česna v prahu
  • 50 g masla

Cvetačni pire – postopek:

Cvetači odstranimo zelene liste in jo pod tekočo vodo speremo. Glavo cvetače razrežemo na manjše cvetove in jih v posodi za kuhanje nad soparo skuhamo do mehkega. Kuhanje nad paro ohrani v cvetači večina vitaminov in mineralov in kar je zelo pomembno pri pripravi pireja, cvetača kuhana nad paro ne bo vodena, ker se ne bo namakal v vodi in bo izločila velik del vode.

Ko so cvetačni cvetovi kuhani, jih presipamo v posodo v kateri bomo naredili pire. Dodamo maslo, maskarpone sir, kislo smetano, sol in česen. Če nam kisla smetana ni všeč, jo lahko zamenjamo s tremi žlicami sladke smetane. Meni osebno je sladka smetana bolj všeč, ker pire naredi bolj sladek.

S paličnim mešalnikom vse sestavine zmešamo v gladki pire. Poskusimo in po potrebi še solimo. Sedaj pustimo, da pire počiva 5 minut.

Nato pire še enkrat premešamo s paličnim mešalnikom in že smo gotovi. Cvetačni pire je pripravljen za postrežbo.

Postrežemo še vročega.

Cvetačni pire se odlično poda kot priloga k mesu ali zelenjavi.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor