Cvetačni pire
Pire iz cvetače? Ja in to zelo dober pire, ki zelo spominja na pire iz krompirja, vendar je nizkokaloričen, ne vsebuje ogljikovih hidratov, temveč je bogat z vitamini in minerali. Z okusom je prepričal celo tiste, ki prisegajo, da cvetače ne jedo. Kot priloga se odlično poda k mesnim ali zelenjavnim jedem.
Cvetačni pire – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za kuhanje nad soparo
- palični mešalnik
- lonec
Cvetačni pire – sestavine:
Za 3 do 4 osebe
- 500 g cvetačnih cvetov (tehtana že narezana cvetača)
- 1 zravnana žlica maskarpone sira
- 1 zravnana žlica kisle smetane
- 1/2 žličke soli
- ščep česna v prahu
- 50 g masla
Cvetačni pire – postopek:
Cvetači odstranimo zelene liste in jo pod tekočo vodo speremo. Glavo cvetače razrežemo na manjše cvetove in jih v posodi za kuhanje nad soparo skuhamo do mehkega. Kuhanje nad paro ohrani v cvetači večina vitaminov in mineralov in kar je zelo pomembno pri pripravi pireja, cvetača kuhana nad paro ne bo vodena, ker se ne bo namakal v vodi in bo izločila velik del vode.
Ko so cvetačni cvetovi kuhani, jih presipamo v posodo v kateri bomo naredili pire. Dodamo maslo, maskarpone sir, kislo smetano, sol in česen. Če nam kisla smetana ni všeč, jo lahko zamenjamo s tremi žlicami sladke smetane. Meni osebno je sladka smetana bolj všeč, ker pire naredi bolj sladek.
S paličnim mešalnikom vse sestavine zmešamo v gladki pire. Poskusimo in po potrebi še solimo. Sedaj pustimo, da pire počiva 5 minut.
Nato pire še enkrat premešamo s paličnim mešalnikom in že smo gotovi. Cvetačni pire je pripravljen za postrežbo.
Postrežemo še vročega.
Cvetačni pire se odlično poda kot priloga k mesu ali zelenjavi.
Naj vam tekne!