Cvetačni riž
Print Friendly, PDF & Email

Cvetača je pravi fenomen, kajti iz nje je moč pripraviti vse od enostavnih do malo zahtevnejših jedi. Lahko jih uporabimo kot prilogo, lahko jih ocvremo, iz nje naredimo narastke, solate, pire, juhe, enolončnice in še in še. Je zelo primerna za vse, ki z vnosom hrane omejujejo vnos ogljikovih hidratov in štejejo kalorije ter za vse, ki so po duši gurmani. Poglejmo kako se pripravi  cvetačni riž, ki nas vizualno v trenutku preslepi in sploh ne pomislimo, da to ni riž. In na koncu nas še povsem očara z izjemnim okusom.

Cvetačni riž – pripomočki:

  • nož
  • električni sekljalnik ali ribeželn
  • skleda
  • deska za rezanje
  • ponev
  • kuhalnica

Cvetačni riž – sestavine:

Za 2 osebi

  • 350 g cvetače
  • 1 žlička masa
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • par vejic svežega drobnjaka
  • sol

Cvetačni riž – postopek:

Cvetačni glavi odtrgamo zelene liste in jo speremo pod tekočo vodo. Če imamo raje dolgozrnati riž, jo narežemo na večje kose. Če nam je ljubši okrogli riž, cvetove narežemo na manjše kose. Stebla, debelejše dele cvetače ne uporabimo, prihranimo jih za kakšno drugo jed.

Če nam je bolj všeč manjši riž, cvetove cvetače zmeljemo v sekljalniku. Sekljalnik raje napolnimo samo do polovice in postopek ponavljamo. Cvetačni riž iz sekljalnika naj izgleda tako kot drobni riž, kot prikazuje slika.

Če imamo raje dolgozrnati riž, uporabimo ribeželn. Večji kos cvetačnih cvetov enostavno naribamo. Postopek je povsem enostaven, ker se cvetača da zelo lepo in hitro naribati. Meni osebno je dolgozrnati cvetačni riž ljubši od manjšega.

Na žlici stopljenega maslo kratko popražimo drobno sesekljano manjšo čebulo in česen.

Nato dodamo cvetačni riž, solimo in premešamo. Vse skupaj dušimo cca. 5 minut, vmes večkrat premešamo.

Ko je cvetačni riž dovolj mehak oz. takšen kot nam je všeč, namreč enim je všeč bolj “na zob”, drugim spet malo bolj mehak, dodamo še drobno sesekljan drobnjak. Premešamo in riž je gotov.

Cvetačni riž lahko uporabimo kot prilogo ali kot glavno jed. Če imamo omako od pečenke, jo lahko prelijemo čez riž. Med praženjem mu lahko dodamo tudi kakšno drugo zelenjavo: korenček, grah, češnjev paradižnik, koruzo, papriko, gobice … Zelo dobro je tudi, če mu primešamo praženo jajce. Uporabimo lahko začimbe, ki so nam ljube. Idej je neskončno.

Dober tek!

Cvetačni riž vam bo zagotovo všeč. Tudi, če ne marate cvetače, reskirajte in ga poskusite ter se pustite presenetiti okusu. In navsezadnje, cvetačni riž je zaradi mnogih vitaminov zelo zdrav, pa še pojeste ga lahko dvojno porcijo, kajti vsebuje zelo malo kalorij.

Vas je osvojil?

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor